Uniunea Democrată Maghiară din România constată cu stupoare că Ministerul Agriculturii nu este în stare să ţină frâiele mecanismelor instituţionale, a declarat luni deputatul UDMR Konczei Csaba, care consideră că sunt necesare abordări pragmatice pe termen mediu şi lung, însemnând un management eficient al întregului sistem.

“Despre nostalgia după anii comunismului nu pot spune decât că nimeni întreg la minte nu poate nutri aşa ceva sau nu poate acuza pe cineva relativ tânăr despre astfel de emoţii. Într-o privinţă însă iniţiatorii au dreptate: aşa nu se mai poate. Agricultura, un întreg sistem de relaţii de proprietate, de cunoştinţe specializate, dotări tehnice, cercetare şi metode noi în amestec cu obiceiuri vechi în ritm cu natura – aşadar domeniul care a legat omul de casă, de teren, a construit comunităţi – nu poate funcţiona decât gândit pe termen lung, în condiţii de stabilitate şi coerenţă. Măsurile pompieristice prin care au fost stinse focarele de revoltă acumulate după fenomene de ruptură de câţiva ani încoace, pandemia, războiul, criza energetică şi a aprovizionării, inflaţia şi “foarfecele preţurilor” – că au fost cauze sau efecte nici măcar nu mai contează. Ceea ce contează este că decidenţii politici din România nu au fost în stare să aibă reacţii rapide, eficiente şi pe termen măcar mediu. Mai degrabă au fost lente, târzii. (…) Peste problema prost tratată dublată de una nouă s-a mai pus un pansament. Mic, mititel. Şi e nevoie de transparenţă, fireşte, dar cum ne-am rupt de un regim totalitar opac, solicitarea de transparenţă este aproape absurdă”, a afirmat deputatul UDMR, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului Agriculturii.

Potrivit acestuia, “consultările şi dialogul trebuie să fie o a doua natură” şi a pledat pentru câteva direcţii de acţiune până la reechilibrarea pieţei produselor agricole ucrainene, el arătând că “cel mai de bun-simţ ar fi fost un control ca la carte la graniţe în ceea ce priveşte transportul pe teritoriul ţării şi controlul calităţii lor”.

“La ambele examene autorităţile din România au eşuat. În circumstanţele unui război al cărui sfârşit nu se întrevede, revenirea la nivelul anului 2019 ar putea fi un obiectiv intermediar, an 2019 criticat şi acela, fiind departe de performanţele de acum câteva decenii. Bravo domnule ministru, aveţi dreptate, să trăiască fostul nostru domnul preşedinte, domnul Ceauşescu”, a adăugat ironic Konczei Csaba.

Deputatul UDMR a atras atenţia că este nevoie de abordări pragmatice pe termen mediu şi lung, însemnând un management eficient al întregului sistem.

“Domnule ministru, UDMR constată cu stupoare că ministerul nu este în stare să ţină frâiele mecanismelor instituţionale: plăţile sunt decalate – aruncând producătorii în datorii inutile, programele de susţinere fie se suprapun, fie nu acoperă tot spectrul de care ar fi nevoie, fie întârzie, fie propagă discriminări şi sincope pe lanţul de la producţie la comercializare. Nu dispunem de suficiente linii de prelucrare a produselor agricole primare, astfel că ratăm şansa de a le valorifica, ratăm şansa de a crea locuri de muncă de calitate, ratăm şansa de a reechilibra balanţa comercială. Gestionarea programelor de boli ale animalelor este un eşec total al ANSVSA şi aruncă producătorii în sărăcie, iar deficitul României e în aer. Doar pesta porcină ne-a costat circa un miliard de euro în 2023. Este halucinant să vezi cum fermierii se pierd între instituţii şi programe, cum deciziile, vinovăţia şi cifrele sunt plimbate între Bucureşti şi Bruxelles, acolo unde nu este vorba despre altceva decât incapacitatea noastră, indigenă şi autohtonă, de a gestiona inteligent un sistem”, a punctat deputatul UMDR.

Camera Deputaţilor a dezbătut luni moţiunea simplă iniţiată de deputaţii USR “Odele pentru Ceauşescu nu salvează agricultura românească” împotriva ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, votul urmând să fie dat marţi. 

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentCât a ajuns pensia medie în România, în funcție de județ. Cele mai recente date de la Casa de Pensii
Articolul următorPremieră în justiție: o primărie este obligată să restituie cetățenilor taxele