Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat vineri că Ministerul propune ca persoanele care se încălzesc cu lemne și care le cumpără cu factură să primească un ajutor de 150 de lei per metru cub, în limita a 5 metri cubi. 

Propunerea vine în contextul în care prețurile lemnului au crescut foarte mult în ultima perioadă, iar procentul celor care se încălzesc exclusiv cu lemne în România este mare. 

„Guvernul acordă deja ajutoare pentru cei vulnerabili pentru lemne de foc. Noul ajutor vine în compensarea preţului care a crescut în ultima perioadă. Conducerea Coaliţiei a solicitat o propunere de la Ministerul Mediului. Săptămâna viitoare vom prezenta această propunere Coaliţiei. Vom propune ca preţurile să fie compensate cu un ajutor de 150 de lei pe metrul cub de lemn de foc cumpărat. 

Cel care va beneficia va trebui să facă dovada că a cumpărat lemn de foc pentru încălzire cu factură şi cu aviz de însoţire a mărfii. De această măsură vor beneficia toţi cei care au cumpărat lemn de foc, indiferent de categoria socială sau dacă sunt consumatori vulnerabili sau nu, astfel încât să fie un ajutor similar cu cel pentru gazele naturale sau pentru energia electrică (…) La fel ca la energia electrică, unde s-a stabilit un plafon maxim, şi aici vom stabili un plafon maxim. Propunerea noastră se referă la 5 mc (…) Măsura vine în completarea măsurilor deja existente”, a menţionat Tanczos Barna. 

Potrivit ministrului, lista beneficiarilor ar urma să fie întocmită de către primării. Totodată, el spune că această măsură ar urma să ajute între un milion și trei milioane de familii. 

„Vom propune ca lista beneficiarilor să fie întocmită de primăriile care ştiu care sunt familiile, gospodăriile ce folosesc lemn de foc, urmând ca bugetul Ministerului Muncii să fie suplimentat cu această sumă. Sistemul informatic care va gestiona va fi, mai mult ca sigur, dezvoltat de STS. Propunerea noastră se va referi doar la persoanele fizice şi impactul (bugetar, n.r.) va fi calculat după ce vom prezenta această propunere împreună cu Ministerul de Finanţe. Eu cred că impactul este unul suportabil şi poate fi acoperit din bugetul de stat. Analiza o vom face cu Ministerul de Finanţe. Numărul de familii beneficiare variază între 1 şi 3 milioane, în funcţie de situaţia sau modul în care îşi procură fiecare lemnul de foc. Cei care au pădure proprie şi nu cumpără lemnul de foc nu beneficiază de acest sprijin, pentru că nu plătesc preţul ridicat care se practică acum pe piaţă”, a spus ministrul. 

În ceea ce priveşte modalitatea de acordare a sumelor compensate, Tanczos a punctat că plata către beneficiari se va face ulterior achiziţiei lemnului de foc, potrivit ziare.com. 

 

Sursa: Mediafax

Articolul precedentMinistrul Mediului, Tanczos Barna: “O să avem urs mâine-poimâine în Cişmigiu, dacă nu avem grijă”
Articolul următorMinistrul Cseke Attila: “Ministerul Dezvoltării vine în sprijinul instituţiilor culturale de spectacole”