Vicepremierul Kelemen Hunor, președintele UDMR, a precizat, marți seară, la B1 TV, că peste o lună de zile ministrul Muncii, Raluca Turcan, va prezenta o analiză „extrem de serioasă și precisă” privind sporurile bugetarilor, iar ulterior coaliția de guvernare va decide ce se întâmplă cu acestea.

„Nu te obligă nimeni să lucrezi la stat dacă sunt așa de multe pericole la fiecare colț când treci dincolo de ușa instituției. Nu ai o constrângere, caută un lucru unde condițiile sunt mai blânde și unde nu ai astfel de pericole. Deci din acest punct de vedere, ok, eu am spus că trebuie să vedem – și asta a fost decizia coaliției – toate sporurile, fiindcă în acest moment, dintre colegii mei, nimeni n-a știut câte sporuri există. Am spus să vină ministrul Muncii, doamna Turcan, cu o analiză extrem de serioasă și extrem de precisă exact într-o lună de zile și, după aceea, acele sporuri trebuie eliminate, trebuie discutate prin lege”, a declarat Kelemen Hunor.

Vicepremierul a precizat că sporurile nu vor fi eliminate în 2021, dat fiindcă actuala coaliție a anunțat că veniturile vor fi înghețate la nivelul lui decembrie 2020.

„Nu în 2021 vor fi eliminate și acest lucru trebuie să vă spun, fiindcă noi în decembrie am spus un lucru extrem de prețios și extrem de clar – salariile, în 2021, vor fi la nivelul anului 2020, luna decembrie. Acest lucru înseamnă că salariul plus sporurile înseamnă venitul lunar pentru fiecare angajat. Dacă noi am spus acest lucru în decembrie, trebuie să fie valabil și în februarie. Nu putem spune că în februarie vedem un pic altfel și mai tăiem, fiindcă atunci omul va avea mai puțini bani la sfârșitul lunii decât avea în decembrie”, a adăugat președintele UDMR.

El a subliniat că este nevoie de „o analiză serioasă”. „Noi am luat încă o decizie. Vom schimba, vom amenda Legea salarizării unice și acolo trebuie să vedem care sunt acele sporuri care trebuie incluse în venitul de bază și care sunt sporurile care nu pot fi acceptate”, a mai spus Kelemen Hunor.

„În secolul XXI să spui că este un risc să lucrezi la calculator… bine, omule, renunță la calculator! Nu se poate pur și simplu. Trebuie o analiză foarte serioasă. În 20 de ani, în 30 de ani s-a stricat enorm de mult acest sistem, au apărut fel de fel de sporuri peste sporuri. Trebuie să facem un inventar, trebuie să vedem cum se poate gestiona în așa fel încât omul să aibă un venit corect, un venit care asigură un trai decent, dar nu vii cu sporuri peste sporuri”, a adăugat vicepremierul.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentCHA CHA LITIX! Episodul 159. Când banii n-au valoare pentru cea mai tare deputată PSD
Articolul următorLudovic Orban despre reformele asumate în campanie: ”Programul de guvernare trebuie îndeplinit, el este baza”