Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi seara, la Odorheiu Secuiesc, la un eveniment de lansare a campaniei electorale, că formaţiunea pe care o reprezintă şi-a asumat răspunderea pentru fiecare maghiar, punctând faptul că alegerile din 9 iunie vor decide cum va arăta următorul deceniu.

“În iunie vor avea loc două alegeri, alegeri locale şi europarlamentare. Dar miza alegerilor din iunie este mult mai mare decât una sau alta şi este mult mai mare şi decât cele două puse laolaltă. 9 iunie defineşte alegerile din decembrie, 9 iunie decide cum va arăta următorul deceniu. Suntem aici, dragi prieteni, pentru că ne-am asumat răspunderea pentru comunitatea noastră. Ne-am asumat răspunderea pentru maghiarii din Transilvania, pentru comunitatea maghiară din Transilvania, ne-am asumat răspunderea pentru fiecare maghiar, indiferent în ce regiune a României trăieşte”, a afirmat Kelemen, potrivit traducerii oficiale.

Liderul Uniunii a subliniat faptul că stăruinţa permanentă a UDMR este aceea de a construi o comunitate, iar succesul Uniunii este legat de comunitatea maghiară, fără de care “nu există succes şi nu sunt rezultate”.

Kelemen a vorbit şi de rezultatele obţinute de reprezentanţii Uniunii în administraţiile locale şi a punctat faptul că UDMR va munci în continuare pentru comunitatea maghiară.

“La această lansare de campanie spunem că promitem muncă, promitem că vom munci pentru comunitatea noastră, că vom construi plaiul natal, pământul natal, comunitatea, Ţinutul Secuiesc, Transilvania. Şi dacă construim ţinutul natal şi Transilvania, este bine şi pentru România, pentru fiecare cetăţean al României”, a spus Kelemen.

Preşedintele UDMR s-a referit şi la faptul că este nevoie de mai multă autonomie locală, astfel încât decizia să fie mai aproape de oameni.

Kelemen le-a transmis candidaţilor la alegerile locale aflaţi în sală să le vorbească oamenilor şi despre miza alegerilor europarlamentare, despre fondurile unionale care au dezvoltat localităţile, dar să le spună şi că alegerile europarlamentare duc vocea maghiarilor la Bruxelles.

“Pe urmă spuneţi şi la ce ne aşteptăm noi de la Uniunea Europeană, pentru că degeaba avem putere aici, acasă, în administraţiile publice locale, dacă nu avem voce în Europa. Alegerile locale ne dau putere aici, acasă, în Ţinutul Secuiesc, în Transilvania, dar europarlamentarele ne duc vocea la Bruxelles”, a subliniat Kelemen.

El a adăugat că de când UDMR are deputaţi în Parlamentul European, se vorbeşte despre maghiarii din Transilvania, iar problematica minorităţilor etnice a fost pusă pe masa de lucru a Comisiei Europene, făcând referire şi la iniţiativa Minority SafePack.

Kelemen a susţinut că Uniunea Europeană trebuie să se schimbe, punctând faptul că cetăţenii europeni vor siguranţă.

“Un studiu al IRES spune că teama cea mai mare legată de Uniunea Europeană pentru cetăţenii români este că siguranţa vieţilor este ameninţată de război. Trebuie să vorbim despre această nevoie pentru siguranţă existenţială, dacă cineva vrea pace, nu înseamnă că ţine partea ruşilor. Dacă cineva vrea pace, nu înseamnă că este de partea lui Putin. Cei care sunt de partea păcii sunt de partea vieţii. Şi acesta este cel mai important”, a precizat Kelemen.

În finalul discursului său, preşedintele UDMR a reiterat ideea că succesul alegerilor europarlamentare şi locale defineşte ce se va întâmpla la alegerile parlamentare.

“Succesul europarlamentarelor şi alegerilor locale defineşte ce se va întâmpla în decembrie, ce se va întâmpla la alegerile parlamentare. Pentru că noi avem nevoie de putere în administraţiile publice, vrem o voce în Bucureşti şi, dacă vor exista condiţiile, şi prin instrumentul guvernării, să putem ajuta comunităţile noastre. Politica este şi despre speranţă. Noi trebuie să ţinem această speranţă în viaţă, iar speranţa înseamnă că ne putem defini, contura soarta noastră proprie. Eu în asta cred. Eu cred că maghiarii din Transilvania, după 34 de ani, vor să îşi contureze soarta proprie şi vreau să cred că instrumentul politic pe care îl avem la îndemână va fi păstrat”, a mai spus Kelemen Hunor.

Evenimentul de lansare a campaniei electorale a UDMR în regiune s-a desfăşurat în Sala Sporturilor din Odorheiu Secuiesc, unde au participat aproximativ 400 de persoane, lideri UDMR şi candidaţi la alegerile locale din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, aleşii locali ai UDMR din judeţele Braşov, Alba, Sibiu şi Bistriţa-Năsăud, precum şi candidaţii Uniunii la alegerile europarlamentare, Winkler Iuliu şi Lóránt Vincze, dar şi simpatizaţi ai formaţiunii politice.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentAlegeri 2024. S-a dat startul campaniei electorale! Peste 18,96 milioane de români sunt așteptați la vot pe 9 iunie
Articolul următor„Tu decizi! Dosar de candidat”. Bogdan Balanișcu, liderul PSD Iași acuzat că s-a abonat la contracte cu statul