Ungaria se angajează să sprijine comunitatea maghiară din România şi să continue programele începute în Transilvania, în ciuda provocărilor economice şi financiare cu care se confruntă, a declarat, vineri, la Sfântu Gheorghe, ministrul Construcţiilor şi Investiţiilor din ţara vecină, Lazar Janos.
Acesta a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă, că a venit în România pentru a evalua proiectele comune de dezvoltare, dar şi pentru a întări promisiunile pe care guvernul de la Budapesta le-a făcut faţă de maghiarii din Ardeal.
“Motivul pentru care sunt aici este şi acela de a întări promisiunile pe care le-am făcut, de sprijinire locală (…). Dorim să ne ţinem de cuvânt şi să participăm în continuare la proiectele de investiţii care au fost începute. (…) Vom contribui în continuare la susţinerea proiectelor culturale şi educaţionale, nu vom micşora cuantumul”, a declarat ministrul Lazar Janos, potrivit traducerii oficiale asigurate de organizatori.
Oficialul maghiar a mai spus, printre altele, că dezvoltarea economică reprezintă o prioritate pentru guvernul condus de Viktor Orban şi le-a solicitat autorităţilor locale cu care s-a întâlnit la Sfântu Gheorghe să îşi contureze un plan de investiţii pentru următorii zece ani şi să identifice obiectivele care ar putea fi realizate cu ajutorul Ungariei.
Lazar Janos a evidenţiat, totodată, că municipiul Sfântu Gheorghe se află la doar 28 de minute de viitorul aeroport civil de la Ghimbav-Braşov, precum şi faptul că are un parc industrial care se întinde pe o suprafaţă de circa 30 de hectare, cu posibilitate de extindere pe 80 de hectare, iar aceste oportunităţi trebuie valorificate.
Totodată, a declarat că Guvernul Ungariei va sprijini realizarea unui campus universitar şi a unui centru cultural şi de tineret în Sfântu Gheorghe, adăugând că este o “promisiune fermă”.
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a afirmat că investiţiile pe care Guvernul Ungariei le face în Transilvania nu aduc beneficii doar comunităţii maghiare, ci tuturor oamenilor care trăiesc în această zonă, prin urmare nu trebuie interpretate tendenţios.
“Eu cred că noi toţi cei care trăim în localităţi unde vin investiţii din mai multe direcţii, fie că vorbim de investiţii de la Uniunea Europeană, fie că vorbim despre investiţii de la Guvernul României, fie că vorbim de investiţii de la Guvernul Ungariei, Germaniei sau Statelor Unite, trebuie să ne simţim norocoşi, pentru că toate aceste investiţii înseamnă bunăstare pentru noi toţi. Nu poţi face bunăstare doar pentru unguri sau doar pentru români într-o localitate. Deci, eu cred că un român care trăieşte în Sfântu Gheorghe ar trebui să se bucure de faptul că în afară de investiţiile care vin din partea Guvernului României, mai vin şi din partea Guvernului maghiar (…). Eu în acest moment nu aş putea spune că statul român nu investeşte la noi în zonă, UDMR este la guvernare, iar dacă facem o analiză a fondurilor care vin, eu nu pot să spun că, cel puţin în ultimii doi ani, aici au venit mai puţine fonduri decât în alte zone ale ţării. Dar trebuie să recuperăm vreo 50-60 de ani, ştiţi, asta este problema”, a spus Antal Arpad.
Ministrul ungar al Construcţiilor şi Investiţiilor s-a aflat joi la Bucureşti, unde a avut întrevederi cu mai mulţi membri ai Guvernului, printre care vicepremierul Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Attila Cseke, şi ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Sursa: Realitatea Din UDMR