Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că nu va accepta niciodată să fie „tras la răspundere” pentru declarațiile unei alte persoane, indiferent cine este aceasta, când a fost întrebat, miercuri seara, de Marius Tucă despre afirmațiile făcute de premierul ungar Viktor Orban la Băile Tușnad.

 

„Puteți să mă judecați, să mă trageți la răspundere dacă am lezat interesele țării” sau ale coaliției de guvernare dar „niciodată nu voi accepta să fiu eu tras la răspundere pentru declarațiile altcuiva”, a afirmat Kelemen Hunor, care a subliniat că nu poate accepta să facă „teste de loialitate”.

Chestionat cum a fost abordat acest subiect în coaliția de guvernare, liderul UDMR a afirmat că „în coaliție a fost foarte OK discuția” și „nu a durat foarte mult”.

„Dacă eu am greșit legat de coaliție, de guvernare, discutăm. Dar de ce sunt eu criticat?”, a comentat acesta, afirmând că nu a luat apărarea lui Orban, ci și-a exprimat opiniile sale legate de „o propoziție interpretabilă”.

„Eu am spus un lucru – am spus că și Orban are calități dar și defecte. Eu cred că el nu este rasist. Am stat de vorbă de multe ori, pot să spun multe lucruri despre el dar nu poți să spui că este rasist”, a susținut Kelemen Hunor.

„Presa e acea putere care nu poate fi trasă la răspundere”

Comentând despre mass media în acest context, Kelemen Hunpr a afirmat că „presa este o putere mare, nu a patra, e chiar un pic mai în față, e acea putere care nu poate fi trasă la răspundere” în condițiile în care „Parlamentul răspunde, Guvernul răspunde, presa nu răspunde”.

„În presă această răspundere nu exist de aceea responsabilitatea ziariștilor este extrem de importantă. Este presă liberă și pe alocuri iresponsabilă. Presa e exact cum e societatea românească și exact cum e clasa politică, nu e nicio diferență, nici mai bună nici mai rea”, a continuat el.

Premierul de extremă-dreapta al Ungariei, Viktor Orbán, a criticat la sfârșitul lunii iulie, la Băile Tușnad, „amestecului” de rase europene și non-europene, într-un discurs care a atras imediat indignarea partidelor de opoziție și a politicienilor europeni.

„Noi (n.r. maghiarii) nu suntem o rasă mixtă … și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a declarat Orbán. El a adăugat că țările în care se amestecă europeni și non-europeni nu mai sunt „națiuni”.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentMinistrul Cseke Attila: ”Prin Codul serviciilor comunitare de utilităţi publice vom asigura un cadru unitar şi stabil”
Articolul următorMinisterul Dezvoltării elaborează o singură lege pentru reglementarea serviciilor comunitare de utilități publice