Eventuala vaccinare obligatorie a unor categorii s-ar putea face doar printr-un proiect de lege în Parlament, cu un anumit termen tranzitoriu, a spus ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila.
Testarea anti-Covid pe cheltuiala angajatului este o variantă de lucru, Ministerul Sănătății va prezenta în câteva zile anumite soluții, declară la RFI ministrul interimar, Cseke Attila. El spune, pe de altă parte, că eventuala vaccinare obligatorie a unor categorii de personal poate fi făcută doar printr-un proiect de lege în Parlament, care va trebui să prevadă un anumit termen tranzitoriu, pentru a da posibilitatea tuturor să se vaccineze.
Sindicatele din Sănătate și Educație cer Guvernului să nu-i oblige pe angajații din aceste domenii, care nu sunt vaccinați, să se testeze pe banii lor.
„Aici, în câteva zile, Ministerul Sănătății va veni cu o propunere, sunt mai multe posibilități, dar mesajul meu este acela de a fi responsabili. Majoritatea personalului din domeniul medical s-a vaccinat și le mulțumesc, pentru că asta înseamnă nu numai responsabilitatea față de sine, ci înseamnă în primul și în primul rând responsabilitate față de cei din jurul tău și în primul rând față de pacienți (…). În ceea ce privește posibilitatea testării și această testare să aibă loc pe cheltuiala angajatului, este o variantă de lucru. Eu trebuie să asigur și vă spun la nivel de principiu, fără a antama o anumită soluție, totuși, noi trebuie să asigurăm pacientului încrederea și siguranța că atunci când pășește într-o unitate sanitară, are siguranța că persoana cu care discută, că e medic, că e altă categorie de personal medical ori este vaccinată ori este testată (…). Acesta este principiul. În ceea ce privește modalitatea în care acest principiu ajunge a fi reglementat, vom veni în câteva zile cu anumite soluții, dar eu cred categoric că trebuie reglementate aceste situații”, le răspunde Cseke Attila sindicaliștilor:
Întrebat dacă ar fi de acord cu vaccinarea obligatorie a anumitor categorii de angajați, ministrul interimar al Sănătății a răspuns: „Vă rog să ne lăsați câteva zile să venim cu o soluție, pentru că fiecare dintre aceste modalități trebuie discutate cu specialiștii. Vaccinarea personalului medical categoric este de dorit. Îndrumăm, recomandăm ferm pe toată lumea care încă nu s-a vaccinat, inclusiv din rândul medicilor sau personalului medical, să se vaccineze. Din punct de vedere procedural, este o procedură legală mai lungă și atunci noi analizăm posibilitățile care ne conduc la o siguranță a funcționării spitalelor. La ce mă refer? În ce privește o măsură posibilă de vaccinare obligatorie, ea nu poate fi făcută decât printr-un proiect de lege, prin Parlament, care va trebui să prevadă un anumit termen tranzitoriu sau termen în care ar intra în vigoare, pentru a da posibilitatea tuturor să se vaccineze. Deci aici avem un termen, dacă vreți, prelungit. La partea de testare a personalului care nu este vaccinat, avem o posibilitate de introducere a măsurii mult mai rapidă, chiar dacă și această măsură trebuie să treacă prin Parlament. Deci aceste chestiuni le discutăm cu specialiștii, inclusiv cu juriștii și vom veni cu o soluție pe una din aceste variante”, a spus Cseke Attila.
Sursa: Realitatea Din UDMR