Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, miercuri seara, că este imposibil ca România să nu se confrunte și cu un al cincilea val al pandemiei, având în vedere rata scăzută de vaccinare anti-COVID în rândul populaţiei de peste 12 ani.

„Numărul de infectări scade, se vede din cifre, dar asta nu înseamnă că scade presiunea pe spitale. Din păcate, numărul deceselor este în continuare ridicat și încă o perioadă probabil că așa va rămâne. Chiar dacă, de exemplu, astăzi, față de săptămâna trecută avem cu aproape 4.000 de cazuri mai puțin, asta nu se vede pe partea de decese.

Încă nu am ajuns la situația în care în spital, pe partea de ATI, să avem deja un număr de locuri suficiente să putem transfera pacienți dintr-un județ în altul. În continuare presiunea va fi uriașă, acest val patru cu siguranță nu a trecut și mesajul nu poate fi acela că ne putem relaxa cu toții și nu avem nimic de făcut”, a precizat Cseke Attila, la un post TV.

Cseke Attila: „Suntem clar expuși unui viitor val pandemic”

,,Nu vreau să sperii pe nimeni, dar astăzi suntem la 43% rată de vaccinare pentru cei de peste 12 ani, cu această rată de vaccinare, care o să mai crească, evident, suntem clar expuși unui viitor val pandemic. Vedem ce se întâmplă în Europa, în țările cu o rată de vaccinare de 70%-80% și chiar și mai mult. Atâta timp cât acest virus are unde circula, este o chestiune foarte simplă: chiar dacă acest val patru se va termina cândva, noi vom fi expuși în continuare.

Mesajul nostru în continuare este acela de vaccinare. Din ceea ce vedem astăzi și ce vedem în Occident, putem trage niște concluzii. Se pare că toți vom fi imunizați, într-un fel sau altul. Sunt două soluții posibile: una naturală, din punctul nostru de vedere nedorită, pentru că această imunizare naturală obținută după trecerea prin boală este total imprevizibilă, iar cealaltă soluție, mai convenabilă și corectă din punct de vedere medical este cea a vaccinării. Să alegem această cale.

Țin să amintesc tuturor că la primul val pandemic, pe la sfârșit, ne-am minunat că o să fie și valul doi. După valul doi au venit și valul trei și patru. Noi putem să ne punem speranțe foarte sincer că o să se termine odată cu valul patru, dar eu spun că nu o să se termine în România. La 43% rata de vaccinare nu are cum, nici la 50%, nici la 60%. Noi trebuie să creștem în continuare, într-un ritm mult mai accelerat decât avem astăzi”, a mai declarat Cseke Attila.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentPNL și PSD, noi negocieri pe banii românilor: Liberalii vor investiții, social-democrații pensii și alocații
Articolul următorKlaus Iohannis, mesaj cu ocazia Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii: Prilej de a-i omagia pe toţi militarii care, departe de casă şi familii, şi-au îndeplinit misiunile încredinţate