Președintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit, miercuri, cu Arancha González Laya, ministrul spaniol al Afacerilor Externe, Uniunii Europene şi Cooperării, cei doi evocând faptul că în acest an se împlinesc 140 de ani de la stabilirea relațiilor bilaterale dintre România și Regatul Spaniei. 

Klaus Iohannis și Arancha González Laya au evocat nivelul relației bilaterale, marcat anul acesta de aniversarea a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Regatul Spaniei.

Președintele Klaus Iohannis a exprimat dorința consolidării și diversificării pe mai departe a acestei colaborări, în baza Parteneriatului Strategic care fundamentează relația bilaterală. Klaus Iohannis a arătat că organizarea în acest an a primei reuniuni guvernamentale comune va constitui o oportunitate pentru identificarea de noi domenii de cooperare consolidată.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, cu precădere, necesitatea intensificării cooperării în sfera economică, în special prin creșterea prezenței investiționale spaniole în România, într-o măsură care să reflecte nivelul ridicat al dialogului politic și legăturile puternice dintre cele două țări.

De asemenea, președintele român a reiterat importanța numeroasei comunități de români stabiliți în Spania, care a contribuit în mod substanțial la consolidarea legăturilor dintre cele două țări și a salutat modul în care autoritățile spaniole au facilitat integrarea diasporei române.

La rândul său, ministrul Arancha González Laya a evidențiat contribuția importantă a comunității de români la dezvoltarea economiei și societății spaniole.

Cei doi au abordat și o serie de subiecte privind agenda europeană și cea internațională.

În plan european, cei doi interlocutori au subliniat că implementarea Cadrului Financiar Multianual 2021-2027 și a Planului European de Redresare este esențială pentru reînscrierea pe o traiectorie de creștere economică solidă și operaționalizarea dublei tranziții, digitală și climatică.

În planul securității, președintele Klaus Iohannis a salutat contribuția Regatului Spaniei la întărirea prezenței NATO pe Flancul Estic al Alianței.

De asemenea, președintele României a subliniat că țara noastră va continua să acționeze ca un susținător puternic al parteneriatului dintre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, care este de o importanță vitală pentru securitatea și prosperitatea continentului european.

 

Articolul precedentKelemen Hunor: ”Salutăm decizia privind redeschiderea şcolilor, care demonstrează că poziția UDMR a fost decisivă în Guvern”
Articolul următorMinistrul Aurescu cere măsuri urgente pentru cei 114 români care sunt pe aeroportul din Cancun