Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a început să lucreze la un proiect de reglementare prin care va fi plafonat prețul lemnului și al produselor din lemn utilizate pentru încălzire, pe o perioadă de 6 luni. Decizia a fost luată după discuțiile coaliția de guvernare.

Potrivit unor surse, plafonarea se va face la 500 de lei metrul ster si vizează doar compania de stat Romsilva.

“În contextul crizei energetice pe care o traversează Europa, precum și al perspectivelor pe termen scurt și mediu, constatăm o serie de creșteri artificiale ale prețurilor la majoritatea materiilor prime utilizate drept combustibil pentru încălzire”, a anunțat ministrul Mediului, Barna Tánczos. 

Potrivit datelor oficiale, în România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate.

“Considerăm că, atunci când categorii întregi de cetățeni riscă să devină victimele unor creșteri de preț nejustificate, în situații speciale și pe perioade limitate de timp, statul are datoria să intervină și să blocheze posibilitatea apariției unor astfel de situații. În prezent, specialiștii noștri lucrează pentru a stabili toate detaliile, pe care le vom prezenta în foarte scurt timp”, a explicat ministrul.

Pe lângă plafonarea prețurilor, proiectul de act normativ ar urma să limiteze,  temporar, și exporturile de lemn de foc și a produselor derivate pentru încălzire.

Articolul precedentKelemen Hunor: Va fi o iarnă grea și guvernul nu va putea SALVA toate industriile
Articolul următorVești bune pentru România – Ursula von der Leyen anunță că a fost aprobată prima plată din PNRR – Câți bani vin de la Bruxelles