Finalul lunii aprilie a adus o nouă premieră pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr.Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe. Sâmbătă, 30 aprilie, a fost realizată prima procedură de prelevare a organelor din acest an şi, totodată, o premieră pentru unitatea noastră medicală în ceea ce privește prelevarea cordului pentru transplant. 

Intervenţia a durat circa două ore, fiind coordonată de colegii noştri: medicul specialist dr. Buzsi Janka – șefa secției de Anestezie şi Terapie Intensivă, și medicul primar anesteziologie şi terapie intensivă – dr. Costache Cătălin, care au asistat cele 4 echipe de chirurgi venite la spitalul nostru (două din Bucureşti, una din Cluj-Napoca şi o alta din Târgu Mureş).

Donatorul se afla în moarte cerebrală din data de 28 aprilie, şi i-au fost prelevate ficatul, ambii rinichi, cordul și fragmente de oase. Gestul familiei îndurerate, de a găsi într-un moment atât de dificil puterea necesară pentru a accepta această procedură, a oferit unor pacienţi aflaţi în nevoie şansa la o nouă viaţă.

„A fost o dovadă de cel mai înalt profesionalism pe care l-am văzut, am asistat la destul de multe prelevări de organe, și cred că a fost intervenția cea mai rapidă și fără incidente. A fost prima intervenție realizată la spitalul nostru în care s-a prelevat și cordul, este o premieră. Nu știu dacă am fost primii anul acesta la nivel național, dar suntem printre primii. Toată lumea, de la cel mai mic, la cel mai mare, a lucrat extraordinar. Le mulțumim tuturor pentru sprijin, inclusiv Ambulanței, care ne-a ajutat cu transportul, elicopterelor care au venit, toată lumea a făcut în așa fel încât intervenția să se desfășoare repede și bine. Nu în ultimul rând, trebuie să mulțumim familiei, pentru că prin gestul lor au făcut posibilă această minune”, a spus dr. Costache Cătălin.

Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr.Fogolyán Kristóf” a obţinut în 2014 acreditarea Ministerului Sănătăţii, prin intermediul ANT, pentru activitatea de prelevare a organelor umane, fiind primul an în care s-a realizat la Sfântu Gheorghe o astfel de intervenţie.

SURSA:

Spitalul Judeţean  de Urgenţă „Dr.Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe,

Biroul de presă 

Sursa: Realitatea Din UDMR