Președintele Consiliului Județean Bacău, Valentin Ivancea, a anunțat că s-a făcut primul pas concret pentru ecologizarea muntelui de fosfogips, de la fostul combinat chimic din Bacău. „Este o veste extrem de importantă pentru locuitorii judeţului Bacău”, a punctat Ivancea.

Marți, 11 aprilie, în prezența ministrul Mediului, Tánczos Barna, a lui Laurențiu Neculaescu – președintele Administrației Fondului de Mediu, a lui Lucian Bogdănel – prefectul județului Bacău, Lucian Viziteu – primarul municipiului Bacău și a lui Valentin Ivancea – președintele CJ Bacău, a fost semnat contractul pentru actualizarea Studiului de fezabilitate, a serviciilor de proiectare, a documentațiilor de atribuire și asistență tehnică pe durata execuției lucrărilor aferente proiectului ”Închidere și reabilitare depozit de deșeuri industriale periculoase de fosfogips Sofert, Bacău”.

„Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Administrația Fondului pentru Mediu au demarat procedurile în vederea identificării soluțiilor potrivite pentru finalizarea acestui ambițios proiect. Stabilirea și urmărirea cu rigurozitate a unei foi de parcurs va pune punctul pe această epopee și va aduce rezultatul așteptat deja de prea mulți ani de către băcăuani: ecologizarea haldei.

Semnarea contractului de servicii pentru actualizarea Studiului de fezabilitate, proiectare, asistență tehnică și pregătirea documentațiilor de atribuire aferente proiectului de închidere și reabilitare depozit deșeuri industriale periculoase de fosfogips Sofert Bacău arată determinarea autorităților naționale pentru a rezolva problemele de mediu la nivel național.

Îi felicit pe dl. ministru Tánczos Barna și pe dl. Laurențiu Adrian Neculaescu, președinte AFM, pentru implicarea de care dau dovadă în vederea soluționării acestei probleme majore de mediu, de la nivelul județului Bacău.

În calitate de președinte al Consiliului Județean și al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Bacău, mă voi implica și voi sprijini, în limita competențelor legale, realizarea acestui deziderat”, a declarat președintele CJ Bacău, Valentin Ivancea.

Halda de fosfogips a apărut în urma activității fostului combinat chimic din Bacău, inițial o întreprindere de stat, cumpărată ulterior de magnatul Ioan Niculae. Combinatul Sofert a intrat în faliment, dar halda de deșeuri a rămas la marginea orașului. Deșeurile sunt atât de toxice, încât o lege din 2018 le dă dreptul băcăuanilor să iasă la pensie cu doi ani mai repede decât restul locuitorilor țării din cauza poluării la care au fost supuși.

 

Sursa: Realitatea de Bacau

Articolul precedentLiderul UDMR, Kelemen Hunor: Progresul este condiția dăinuirii! Un politician responsabil nu poate gândi asta altfel nici astăzi și mai ales, aici, în Transilvania
Articolul următorPNL și PSD au pus la punct ROTATIVA. Când se va realiza și ce se întâmplă cu Nicolae Ciucă – SURSE