UDMR propune, printr-un proiect de lege depus la Parlament, un mecanism financiar care permite statului să compenseze datoriile fiscale ale firmelor cu sumele neplătite către acestea reprezentând concediile medicale.

“Acest mecanism ar oferi o soluţie eficientă şi inovatoare pentru ameliorarea dificultăţilor financiare ale întreprinderilor, în timp ce ar asigura ca angajaţii să nu fie afectaţi negativ la locurile de muncă”, se precizează într-un comunicat al UDMR transmis marţi AGERPRES.

“Statul plăteşte sumele pentru concediile medicale cu întârziere de câteva luni, chiar ani. Atunci când un angajat se află în concediu medical, primele 5 zile sunt plătite de angajator, iar zilele următoare sunt avansate de angajator, dar trebuie recuperate ulterior de la Casa de Asigurări de Sănătate. Problema este că aceste sume avansate de firme în locul statului nu sunt niciodată returnate în timp util, ceea ce provoacă întreprinderilor serioase probleme de lichiditate: întâmpină dificultăţi în implementarea proiectelor de investiţii, achiziţionarea de mărfuri, plata salariilor sau achitarea impozitelor către stat. Întârzierile sunt foarte mari, de ordinul miliardelor şi de ordinul sutelor de zile. Statul trebuie să îşi asume o responsabilitate mult mai mare în această problemă”, a explicat deputatul UDMR Miklos Zoltan, unul dintre iniţiatorii proiectului, citat în comunicat.

El a adăugat că acest mecanism “ar permite întreprinzătorilor să compenseze imediat sumele pentru concediile medicale neplătite cu obligaţii fiscale chiar şi viitoare al firmei.

“Cu această soluţie, nu numai că ajutăm la remedierea problemei de lichiditate a întreprinderilor, dar creăm şi un echilibru echitabil între contribuabil şi stat, pentru a evita situaţiile în care managerii de companii devin vulnerabili din cauza neglijenţelor statului”, a completat parlamentarul UDMR.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional. 

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentTU DECIZI. Dosar de candidat: Allen Coliban, primarul Brașovului în război total cu consilierii locali
Articolul următorAna Maria Păcuraru, față în față cu președintele Iohannis. Singurul jurnalist român cu acces la cele mai păzite secrete