Kelemen Hunor a avut o reacție rapidă în presa din Ungaria după publicarea datelor preliminare privind recensământul din România. Liderul UDMR contrazice datele și susține că în Transilvania trăiesc peste un milion de etnici maghiari. Datele INS arată că numărul etnicilor maghiari a scăzut cu 250 de mii în ultimii 10 ani. 

Potrivit preşedintelui UDMR, Hunor Kelemen, populaţia maghiară din România depăşeşte net cifra de un milion, în condiţiile în care aproape 2,5 milioane de cetăţeni nu şi-au declarat naţionalitatea la recensământul din România, iar printre aceştia proporţia maghiarilor este sunt cu siguranţă la fel ca în cazul celor care şi-au declarat naţionalitatea, deci nu se poate vorbi de o scădere de 250.000 de suflete.

Politicianul a dat o declaraţie vineri portalului de ştiri transilvănean Maszol.ro, despre rezultatele recensământului din România, ale cărui date preliminare au fost publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică. Conform rezultatelor, 1 002 200 de persoane s-au declarat maghiari, ceea ce înseamnă că minoritatea maghiară reprezintă 6% din populaţia care a răspuns la această întrebare. La ultimul recensământ din 2011, 1 227 623 de persoane s-au declarat maghiari.

Liderul UDMR Kelemen Hunor susține: „Suntem peste un milion de oameni și nu se pune problema unei scăderi de 250.000 de persoane, pentru că sunt aproape 2,5 milioane de cetățeni care nu și-au declarat naționalitatea, iar printre ei sunt cu siguranță tot atâția maghiari câți sunt cei care și-au declarat naționalitatea, deci în acest sens se aplică și aici legea numerelor mari. Cred că am depășit cu mult milionul”.

 Potrivit preşedintelui UDMR, “nu există motive de sărbătoare, dar nici de panică”. El a subliniat că “această comunitate vrea să trăiască în Transilvania, îşi vede viitorul aici, este o comunitate puternică şi este capabilă să se menţină. Trebuie să i se ofere condiţiile necesare pentru a se menţine, inclusiv cadrul instituţional pentru păstrarea identităţii”, a spus el.

„Nu cred că, pe baza datelor preliminare, ar trebui să fim pesimişti şi nici că am avea motive pentru a sărbători, cred că ar trebui să privim situaţia noastră în mod realist şi să construim pe această bază un viitor pentru cei peste un milion de oameni care trăiesc în Transilvania”, a declarat preşedintele UDMR. El a subliniat că merită să examinăm şi piramida vârstelor populaţiei, pentru că este clar că întreaga populaţie îmbătrâneşte, iar acest lucru este evident valabil şi pentru comunitatea maghiară din România.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentImpozitele pe locuințe și punctul amendă, nu cresc în 2023
Articolul următor2023 – anul „rotativei” în coaliția de guvernare. Cine va fi noul premier, cum se împart ministerele