Liderul deputaților UDMR, Csoma Botond, a declarat marți că noua variantă pentru desfiinţarea Secţiei Speciale, propusă de ministrul Justiţiei, Stelian Ion, nu prezintă garanţii reale pentru independenţa judecătorilor. Precizarea a fost făcută după ce partenerii din coaliție, mai exact cei din USR-PLUS, au acuzat că negocierile sunt în impas din cauză că UDMR nu vrea, de fapt, ca SIIJ să fie desființată. 

”N-am ajuns la niciun consens nici astăzi cu privire la SIIJ, avem viziuni diferite. Sunt două probleme cu propunerea făcută de domnul ministru, în viziunea noastră. Prima problemă este că, în cazul magistraţilor de la Înalta Curte, nu ai unde să muţi urmărirea penală, pentru că nu există posibilitate. Şi asta am discutat şi la Camera Deputaţilor, când această propunere a fost în lucru, şi această problemă am supus-o atenţiei colegilor. O altă problemă este că judecătorul sau procurorul poate să solicite ca urmărirea penală să fie făcută de un alt parchet. Era o variantă mai bună dacă nici nu începea acel parchet (…). Din aceste două motive n-am acceptat această propunere, pentru că propunerea respectivă, în opinia noastră, nu reprezintă garanţii reale pentru independenţa judecătorilor”, a declarat Csoma Botond la finalul ședinței coaliției.

Acesta a subliniat că ”UDMR nu face troc politic pe SIIJ” şi a dezminţit afirmaţiile lui Stelian Ion potrivit cărora UDMR nu doreşte, de fapt, desfiinţarea SIIJ.

”Noi am avut o poziţie principială, am venit cu argumente, nu avem o problemă personală cu domnul ministru. (…) Noi am avut un amendament pe care îl avem şi acum la Senat. Am spus că suntem de acord cu desfiinţarea SIIJ, dar avem acel amendament. Nu este un amendament toxic, este bazat pe argumente, argumentele le-am spus de mai multe ori. (…) Am avut zilele trecute discuţii telefonice cu domnul ministru, noi am spus atunci aceste motive pentru care nu prezintă garanţii reale. Dacă va exista o altă propunere, vom discuta, suntem deschişi să discutăm. Susţinem desfiinţarea Secţiei speciale, cu acel amendament pe care l-am propus”, a mai spus deputatul UDMR.

În opinia sa, ”garanţie reală” înseamnă ca judecătorul să nu fie supus anumitor chestiuni care au fost semnalate şi de Inspecţia Judiciară”.

”Cred că este şi în interesul justiţiabilului din România ca să aibă judecători care iau decizii şi în baza legii şi în baza propriei conştiinţe. Deci, cred că este în interesul României să avem judecători independenţi”, a adăugat Csoma Botond.

”Ce facem cu judecătorii Înaltei Curţi? (…) Dacă judecătorul Înaltei Curţi cere ca dosarul lui să fie strămutat, unde strămutăm? Domnul ministru nu mi-a oferit un răspuns la această întrebare. (…) Când n-ai argumente, să susţii că noi am face jocurile Ungariei, ca Ungaria nu vrea ca România să intre în Schengen? Asta-i o bazaconie de la grădiniţă. Ungaria totdeauna a vrut ca România să intre în Schengen, eu ştiu că Franţa şi Olanda s-au opus intrării României în Schengen. (…) Eu cred că putem colabora, putem trece peste această chestiune, dar, la momentul actual, avem viziuni diferite. (…) Eu am avut o propunere în şedinţa coaliţiei: să purcedem la treabă cu reforma justiţiei, pentru că aceasta nu depinde numai de desfiinţare SIIJ”, a mai declarat deputatul, care consideră că ridicarea MCV nu poate fi legată ”de o chestiune de competenţă”, potrivit Agerpres.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentVești bune pentru români! Se iau noi măsuri de relaxare de la 1 august
Articolul următorA fost constituită Alianța Vestului pentru Sănătate Publică