UE recomandă eliminarea restricțiilor suplimentare pentru deținătorii certificatului digital Covid, în cadrul călătoriilor în interiorul blocului comunitar. Totodată, statele membre au aprobat perioada de valabilitate de nouă luni a certificatului.

Statele membre UE au ajuns  la un acord privind actualizarea regulilor de călătorie pentru a facilita libera circulație în interiorul spațiului comunitar în timpul pandemiei de Covid, propunere care a fost făcută de Comisia Europeană în noiembrie anul trecut. 

Potrivit comunicatului instituției, cele mai importante reglementări vizează eliminarea, în principiu, a restricțiilor suplimentare pentru persoanele care dețin un certificat digital Covid și stabilirea de comun acord a perioadei de valabilitate a certificatului la 270 zile (nouă luni) de la finalizarea schemei inițiale de vaccinare.

De la începutul pandemiei, am propus soluții pentru a proteja și a facilita circulația sigură și liberă în contextul măsurilor de sănătate impuse de aceasta. Claritatea și predictibilitatea pentru cetățenii noștri sunt cheia succesului călătoriilor sigure, prin certificatul nostru digital COVID bine stabilit și de mare succes”, a declarat comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides.

Conform acesteia, peste 1,2 miliarde de certificate au fost emise până acum în UE, făcând din acest instrument “o adevărată poveste de succes europeană care s-a globalizat”.

Fiecare stat membru decide în funcție de circumstanțele cu care se confruntă. Dar Omicron s-a răspândit până acum în toată Europa și este timpul să analizăm întreruperea măsurilor suplimentare de călătorie pe care un număr de state membre le-au introdus în ultimele săptămâni, care fac călătoriile mai greoaie și mai puțin previzibile în UE”, a adăugat comisarul pentru Justiție, Didier Reynders.

Sursă: Comisia Europeană

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentMinisterul de Interne: Ce se întâmplă cu persoanele care nu locuiesc la adresa din buletin
Articolul următorTanczos Barna le recomandă românilor montarea centralelor pe lemne: „Trebuie să venim cu un program naţional pe acest domeniu”