Sunt controverse în coaliția de guvernare pentru creșterea vârstei de pensionare pentru specii care se retrag din activitate chiar și la 45 de ani. Printre recomandările din raportul Băncii Mondiale se află creșterea vârstei de pensionare pentru cei care în prezent ies la o vârstă fragedă. Printre beneficiari sunt magistrații sau cei care provin din structurile de forță. Aceștia pot îndeplini condițiile de pensionare la doar 50 de ani, în timp ce un salariat obișnuit, care nu beneficiază de legi speciale, iese la 63 de ani, dacă este femeie, respectiv 65 de ani în cazul bărbaților.

În tot acest timp, în Guvern lucrează demnitari sau înalți funcționari publici care s-au pensionat și la 42 de ani. Potrivit Adevărul, cel mai tânăr pensionar este un secretar de stat din Ministerul Afacerilor Interne. Romeo Simionescu s-a născut în 1974. În `96 s-a angajat în cadrul MAI, iar 20 de ani mai târziu, în 2016, a trecut în rezervă. Practic s-a pensionat la 42 de ani! În ultimii ani de activitate a fost șef Birou în cadrul Serviciului Informații și Protecție Internă Gorj. Anul trecut Simionescu a încasat o pensie de peste 111.000 de lei, adică aproximativ 9.000 de lei pe lună. Iar acum, ca secretar de stat în MAI, are un salariu net de 9.700 de lei.

Un alt angajat în Guvern care a ieșit la pensie la o vârstă fragedă este Corvin Nedelcu, secretar general al Ministerului Mediului, în vârstă acum de 54 de ani. În declarația sa de avere se arată că în 2012 politicianul raporta un cuantum al pensiei de peste 16.000 de lei. La plătitor figura „Casa de pensii a M.A.P.N”. Prin urmare, Nedelcu era pensionar de la 44 de ani. În ultimii ani a fost pus în numeroase comitete, consilii și comisii de unde a încasat venituri importante.

Peste 230 de mii de lei de la Banca de Import-Export a României, aproape 78.000 de lei de la Administrația Națională de Meteorologie, tot peste 70.000 de lei Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA, aproape 40.000 de lei de la Exploatare Sistem Zonal Prahova SA și 7.000 de lei de la Compania Națională Aeroporturi București, potrivit Adevărul.

George Cătălin Șerban, acum secretar de stat la Justiție, s-a pensionat la 49 de ani. Klaus Iohannis a semnat decretul de eliberare din funcție în octombrie 2021, dar apoi a fost păstrat într-un post important de Guvernul Cîțu. Și după desemnarea lui Nicolae Ciucă în funcția de premier, Șerban a rămas secretar de stat, mai notează jurnaliștii de la Adevărul. Pensia lui este de aproximativ 30.000 de lei, de trei ori mai mare ca indemnizația de secretar de stat.

Iar un alt pensionar special revenit într-o funcție de demnitate publică, lucrează acum la Ministerul Muncii, în echipa lui Marius Budăi. Florin Sergiu Dobrescu, secretar de stat, s-a pensionat din Poliție pe când avea doar 49 de ani. Acum are 51 de ani și se bucură lunar de o pensie care depășește 8.000 de lei. 

Articolul precedentMinistrul Cseke Attila a semnat, luni, 12 noi contracte finanţate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în valoare de peste 1,4 miliarde de lei
Articolul următorIuliean Horneț, inventatorul care scoate energie din gunoi, susține că proiectele îi sunt blocate