Primăria Miercurea-Ciuc a organizat, joi, un eveniment festiv în cadrul căruia a fost sărbătorit Antal Lukács, veteran din Doilea Război Mondial, la împlinirea vârstei de o sută de ani.

Evenimentul a avut loc în sala festivă a Primăriei Miercurea-Ciuc, iar veteranul de război a primit flori şi o diploma de onoare din parte primarului Korodi Attila, dar şi un tort din partea viceprimarului Sogor Eniko.

Antal Lukács le-a povestit celor prezenţi, jurnalişti şi angajaţi ai Primăriei, majoritatea tineri, despre experienţele pe care le-a trait în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale şi şi-a exprimat bucuria şi recunoştinţa pentru că a ajuns la această vârstă.

Primarul Korodi Attila a declarat, pentru AGERPRES, că este o sărbătoare pentru comunitate, mai ales că sunt puţine persoane care ating vârsta de o sută de ani.

“Este o sărbătoare pentru noi, este o onoare ca un membru al comunităţii, la vârsta de o sută de ani, poate să ne viziteze, putem vorbi despre viaţă, despre experienţă, şi comunitatea locală poate să spună că încă avem alături de noi oameni care au trecut prin foarte multe momente complicate, diferite situaţii de viaţă, prin lumi diferite şi încă sunt alături de noi şi pot vorbi de aceste experienţe. (…) Cumva, generaţia aceasta a trăit momente foarte complicate, în care mobilitatea era minimă, dar şi aşa au mers continente întregi, pe jos, cu trenul, cu căruţa şi au ajuns acasă, au întemeiat familii şi de aceea suntem noi. Dacă ei nu ar fi făcut paşii aceştia, noi nu am fi astăzi, aici”, a declarat Korodi Attila, pentru AGERPRES.

Acesta a spus că, ascultându-l pe Antal Lukács vorbind despre perioadele în care a fost prizonier de război, a rememorat întâmplările pe care i le-a povestit bunicul lui, care şi el a fost prizonier de război.

Primarul a mai arătat că Antal Lukács le-a spus celor prezenţi că, în afară de faptul că a fost ocrotit de Dumnezeu şi a fost ajutat de familie şi de vecini, crede că a ajuns la această vârstă pentru că a ştiut să se bucure de viaţă, să fie recunoscător pentru fiecare zi.

Şi în prezent, veteranul este la curent cu noutăţile din lume şi se bucură să-şi vadă strănepoţii crescând.

Potrivit lui Korodi, Antal Lukács este profund întristat de războiul din Ucraina şi le-a spus angajaţilor Primăriei, care au discutat cu el, că “numai dacă cineva a trăit într-un război devastator îşi poate imagina dezastrul” şi “cât de groaznic este să trăieşti cu frica morţii”.

Conform informaţiilor furnizate de Primăria Miercure-Ciuc, Antal Lukács s-a născut la 27 aprilie 1923 la Şumuleu-Ciuc şi a fost încorporat în armată la 1 septembrie 1944. S-a întors acasă după 25 luni, în octombrie 1946.

Sursa citată a mai precizat că Antal Lukács îşi aminteşte ziua de 6 decembrie 1944 “ca fiind cea mai chinuitoare zi din viaţa sa”, deoarece a fost martor la bombardarea oraşului Sopron şi la distrugerile provocate de bombardamente.

Lukács Antal locuieşte încă în casa în care s-a născut acum 100 de ani. După ce s-a întors acasă din captivitate, şi-a întemeiat o familie şi, împreună cu soţia sa, care a murit în urmă cu un an şi jumătate, a crescut doi copii, patru nepoţi şi doi strănepoţi.

AGERPRES

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentLună de foc pentru Coaliție – ce miniștri pleacă acasă. Începe bătălia pentru cele mai importante ministere
Articolul următorKelemen Hunor a fost validat în funcţia de preşedinte al UDMR pentru cel de-al patrulea mandat