Este vorba despre un inel de circulaţie semicircular, care să ocolească oraşul prin vest şi localităţile învecinate Ciceu şi Siculeni prin est.

Potrivit Biroului de Presă al Primăriei Miercurea-Ciuc, varianta de ocolire, de 16,9 km, va face parte din viitorul drum de legătură cu autostrada A8 (Ungheni-Târgu-Mureş), iar costul estimat va fi de peste 150 de milioane de euro.

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a explicat, marţi, că municipalitatea a primit de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi de la Ministerul Transporturilor dreptul ca, în numele CNAIR, să realizeze proiectarea tehnică şi revizuirea studiului de fezabilitate a centurii ocolitoare a oraşului.

Proiectantul este o firmă din Cluj-Napoca, care are la dispoziţie aproximativ un an pentru realizarea proiectului. Valoarea contractului este de 18,33 milioane de lei.

“Una din temele care va fi clar abordată este aceea că, faţă de 2010, când a fost recepţionat studiul de fezabilitate anterior, această rută deja a fost inclusă în proiectele prioritare de drumuri europene şi, în cazul nostru, va lega cele două autostrăzi, Braşov-Bacău şi Târgu Mureş-Iaşi, cu conexiune către Ditrău şi Chichiş sau Târgu Secuiesc. De aceea, va conta foarte mult modelarea traficului pe următoarele decenii, pentru că asta va da şi dimensiunea capacităţii de preluare a acestei centuri. La ora actuală, calculăm un trafic semnificativ pe partea de sud-nord şi de est-vest, legând Moldova cu Transilvania şi legând sudul Transilvaniei, partea Carpaţilor Orientali cu nordul Transilvaniei. Deci, nodul acesta va fi important”, a declarat Korodi Attila.

Potrivit Biroului de Presă al Primăriei Miercurea-Ciuc, varianta de ocolire se va ramifica în apropierea intrării în oraş, dinspre Sâncrăieni, va traversa un pasaj peste drumul european şi calea ferată, apoi va urma râul Olt spre nord, ocolind Ciceu şi Siculeni, urmând să revină pe drumul european în apropierea comunei Siculeni.

“Studiul de fezabilitate va oferi un răspuns cu privire la modul în care se va gestiona secţiunea de ocolire deja construită. Studiul de trafic va oferi soluţii privind numărul benzilor de circulaţie care vor fi construite. Şoseaua va include trei pasaje peste calea ferată, patru sensuri giratorii şi patru poduri peste pârâuri. Lungimea totală a drumului este de 16,9 km, dintre care 6,9 km vor trece prin teritoriul municipiului. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va acoperi 98% din costuri, restul de 2% fiind acoperit din bugetul propriu al municipiului”, se arată într-un comunicat de presă.

Primarul a punctat că lucrările de proiectare vor cuprinde foarte multe studii, “de la descărcare arheologică, până la studii pe Natura 2000” şi va însemna şi “reproiectarea mai multor noduri care acum zece ani de zile au fost abordate mult mai simplist”, întrucât nu exista complexitatea proiectelor de infrastructură din zonă.

“Aşa că noi, până la urmă, suntem direct beneficiari ai unui proiect tehnic care va fi cel mai complex din această zonă din punct de vedere al dezvoltării infrastructurii rutiere (…) Interesul nostru este să terminăm cât mai rapid, pentru că face parte, această centură, din Master Planul care stă la baza finanţării proiectelor europene de dezvoltare a infrastructurii rutiere pentru actuala programare europeană şi, atunci, important este să facem, după aceea, pasul următor, de a şi construi drumul. Acela va fi desigur, precedat de exproprierea terenurilor pe care va intra varianta ocolitoare, care va fi făcută de către Ministerul Transporturilor “, a mai spus Korodi.

AGERPRES

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentIonel Arsene a fost arestat în Italia. Fostul președinte CJ Neamț s-a predat
Articolul următorLegile Educației și plafonarea tarifelor RCA, aprobate miercuri – LISTA proiectelor pentru ședința de Guvern