Senatorul UDMR Cseke Attila, candidat pentru funcţia de primar al municipiului Oradea, a declarat, joi, că propune înfiinţarea unui fond cinematografic al municipalităţii, de 2,5 milioane de euro anual, pentru realizarea de filme artistice, filme pentru copii şi documentare care să includă tematica oraşului, potrivit Agerpres.
“Ideea ar fi ca oraşul să asigure, pe bază de proiecte, finanţarea pentru producţia de filme în care o parte însemnată a filmului să se desfăşoare în Oradea. Noi avem şi arhitectură de Ev Mediu – Cetatea, de stil baroc, avem mai ales arhitectură de stil Secession, dar avem şi cartiere de blocuri care pot să corespundă pentru anumite filme care au ca tematică perioada de după al Doilea Război Mondial. Este un proiect inovativ, unic în ţară, după câte ştim şi care, susţinut cel puţin zece ani, ar aduce beneficii foarte mari de imagine şi de cunoaştere ale oraşului Oradea în ţară şi străinătate”, a afirmat Cseke Attila, într-o conferinţă de presă.
Acest proiect este unul din cele şapte iniţiative vizând domeniul cultural anunţate zilnic pe pagina sa facebook în ultima săptămână, care se adaugă altor 14 proiecte prezentate până acum, din domeniile sănătate şi social. Cseke a promis că va prezenta 50 de proiecte, din şapte domenii, până la alegeri, săptămâna viitoare urmând domeniul educaţiei.
Candidatul UDMR a mai propus susţinerea financiară de către municipalitate cu 50% din cheltuieli a celor cinci festivaluri organizate de teatrele orădene – Teatrul Regina Maria şi Teatrul Szigligeti.
Cseke doreşte şi organizarea unei tabere internaţionale de creaţie artistică, ale cărei rezultate ar reveni în patrimoniul oraşului, împreună cu construirea unui centru artistic, pentru simpozioane şi conferinţe, cu spaţii de cazare şi ateliere de creaţie, precum şi organizarea unei universităţi de vară, pentru perfecţionarea tinerilor artişti orădeni.
Pentru copii, Cseke ar dori să se amenajeze un parc de distracţii în parcul Bălcescu, cu o clădire pentru spectacole de păpuşi atât vara cât şi iarna, cu locuri de joacă tematice, în care să fie readus trenuleţul pentru copii şi montat un carusel.
Pentru adulţi, în sezonul estival, Cseke preconizează construirea unei infrastructuri pentru teatrul de vară, chiar în spatele Teatrului Regina Maria, unde în prezent se lucrează la pietonalizarea spaţiului, dar şi reabilitarea infrastructurii teatrului de vară existent în Cetatea Oradea.
Realizarea unui incubator pentru organizaţiile neguvernamentale în Cetatea Oradea, în care să fie puse gratuit la dispoziţie spaţiile necesare, este un alt proiect cultural. De asemenea, a spus Cseke, ar trebui reactivat şi fondul financiar care a existat până în 2012 pentru susţinerea ONG-urilor locale.
Nu în cele din urmă, un alt proiect se referă la construirea unui cartier de locuinţe pentru artişti, locuinţe de serviciu şi spaţii de cazare pentru regizori, invitaţi, actori etc şi amenajarea unei clădiri din apropierea Filarmonicii în acest scop.