Vicepremierul şi preşedintele UDMR Kelemen Hunor afirmă că nu simte că trăieşte în România educată. El subliniază importanţa acordării unor salarii mari profesorilor. “Nu poţi să dai pentru un profesor care intră după facultate în şcoală 2.800-2.900-3.000 de lei. Cum să stea ăla, într-o comunitate mai mică, în faţa poliţistului care are 7-8.000 de lei?”, adaugă Kelemen.

“Nu trăim în România educată. Sper că copiii mei şi nepoţii mei vor trăi într-o România şi mai educată. Dar acest proiect, această viziune despre o Românie educată, dacă vom reuşi să punem în aplicare, cel puţin pentru 12 ani de zile va fi în derulare”, a afirmat Kelemen Hunor, răspunzând unei întrebări, marţi seară, la Euronews România, potrivit news.ro.

Vicepremierul a comparat salariul unui dascăl şi cel al unui poliţist.

“Cariera dascălilor trebuie foarte, foarte bine gândită. Nu poţi să subfinanţezi educaţia, sigur, nu poţi să creşti de la o zi la alta, dar dacă suntem conştienţi de provocările societăţii actuale şi de viitor, atunci trebuie să plăteşti profesorul, trebuie să plăteşti învăţătorul. Asta nu spun că e primul lucru, fiindcă sunt multe lucruri care trebuie făcute în acelaşi timp, dar nu poţi să dai pentru un profesor care intră după facultate în şcoală 2.800-2.900-3.000 de lei. Cum să stea ăla, într-o comunitate mai mică, în faţa poliţistului care are 7-8.000 de lei? Nu spun că trebuie să iei de la poliţist, dar… aţi văzut, poliţistul e expus la risc la cârciumă când stă şi vorbeşte cu oamenii din sat. E un risc enorm de mare. Am generalizat şi eu şi nu e aşa, dar dascălul trebuie plătit bine, dacă vrei să rămână”, a adăugat viceprim-ministrul.

El a adăugat că a discutat cu profesori universitari care i-au spus că în câţiva ani România va rămâne fără profesori de matematică şi fizică, pentru că aceştia se îndreaptă către zona IT.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentKelemen Hunor, despre compensarea de 50 de bani la carburanți: „Atât s-a putut asuma”
Articolul următorLegea ce permite “intervenţia imediată” împotriva urşilor şi în extravilanul localităţilor, promulgată de Iohannis