Monitorul Oficial al României a publicat vineri, 20 noiembrie, Legea pentru completarea Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003. Actul normativ a fost inițiat de dr. Vass Levente, deputat UDMR de Mureș și secretar al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, și prevede acordarea dreptului pacienților asigurați prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) de a beneficia, cu titlu gratuit, de investigații de screening, la solicitare proprie, pe baza unei trimiteri de la medicul specialist sau medicul de familie ori odată cu încadrarea într-un grup de risc.

Concret, actul normativ prevede două modificări, după cum urmează: la articolul 1, după litera f, se introduce o nouă literă, litera g (”prin screening se înțelege examinarea inițială de prezumție sau stabilirea existenței reale a bolilor sau a altor caracteristici biologice ori comportamentale într-o populație care constă în aplicarea unuiansamblu de procedee și tehnici de investigație în scopul descoperirii și evidențierii lor într-un stadiu incipient”), iar după articolul 2 se introduce un nou articol 2.1 (”pacienții asigurați prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate cu dreptul la investigații gratuite de screening la justa solicitare proprie din momentul încadrării în grupul de risc sau pe baza unei trimiteri de la medicul specialist”).

”Este o modificare legislativă care dorește să introducă screeningul în Legea drepturilor pacientului. Până acum screeningul nu a apărut ca și terminologie. Dreptul la prevenția secundară nu a apărut și nu era prezent în Legea drepturilor pacientului. Toată lumea vorbește și a vorbit despre importanța prevenției, de sceeening, dar efectiv legislația era foarte deficitară. Dorința mea de a introduce în Legea pacienților și Legea drepturilor pacienților ține de o strategie. Dacă am reușit să introducem în această lege terminologia de screening, apoi am introdus prin această modificare și textul privind dreptul tuturor asiguraților de a beneficia de screening, de proceduri de screening, de intervenții de screening atunci când ajung într-un grup de risc din punct de vedere al apariției unei boli sau când medicul de familie sau medicul de specialitate consideră că acest om din punct de vedere al antecedentelor familiale sau a condițiilor de muncă ajunge într-un grup de risc, să aibă posibilitatea de a efectua aceste investigații. Ne dorim să reușim în continuare ca în primăvara anului viitor să introducem și în Legea cadru 95/2006 sau în orice eventuală Lege nouă a sănătății și în contractul cadru metodologia prin care conform acestei modificări legislative fiecare pacient să aibă dreptul la finanțarea acestor investigații”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, deputatul Vass Levente care bifează astfel în mandatul 2016-2020 cea de-a 10-a inițiativă (din care 7 în domeniul sănătății) proprie care devine lege.

Sursa: zi-de-zi.ro

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentUDMR demontează un fake-news: Nu va fi obligatorie inspecţia RAR pentru trotinete şi biciclete electrice
Articolul următor100% TU DECIZI! Silvia Dinică a plecat de la catedră la tribună