Regina Elisabeta a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Sunt primele funeralii de stat organizate în Marea Britanie de la cele ale fostului premier Winston Churchill din 1965. Lideri din întreaga lume, șefi de stat și de guverne, capete încoronate au participat la funeralii. Placa ei de marmură va fi gravată „ELIZABETH II 1926-2022”, relatează realitatea.net

Trupul neînsufleţit al reginei Elisabetei a II-a a Marii Britanii a fost coborât luni în cavoul regal “Royal Vault” din Capela St. George de la Castelul Windsor, unde a fost depozitat şi sicriul soţului suveranei, prinţul Philip, pentru a putea fi îngropat alături de regină, în cadrul unei înmormântări private ulterioare, relatează AFP.

Sicriul Reginei a fost dus într-o procesiune de-a lungul Windsor”s Long Walk. Flancată de membrii Cavaleriei Casei și în sunetele regimentelor scoțiene și irlandeze, procesiuneai a durat 25 de minute.


The bearer party perform their final duty as they place The Queen’s coffin in St George’s Chapel. #queensfuneral #QueenElizabethII #QueenElizabeth
pic.twitter.com/8PFNV3sYHI

— HRH Prince William, Prince Of Wales ➐ (@HRH_William_) September 19, 2022

Înainte de a fi coborât şi de a răsuna imnul naţional, de pe sicriul greu de stejar şi plumb au fost îndepărtate bijuteriile care l-au împodobit de la moartea reginei, la 8 septembrie – coroana imperială, sceptrul şi orbul regal, simbolizând lumea creştină.

Lordul Chamberlain și-a rupt simbolic Bagheta de serviciu și a pus-o pe sicriul Reginei Elisabeta. Bagheta a fost îngropată împreună cu Majestatea Sa.

 

Imagine

Foto: PROFIMEDIA

Sicriul, montat pe un afet de tun tras cu ajutorul unor frânghii de marinari din Royal Navy, a străbătut în procesiune străzile din centrul capitalei britanice până la Arcul Wellington, urmat de regele Charles al III-lea, prinţul William de Wales şi alţi membri ai familiei regale.

De la Arcul Wellington, sicriul reginei Elisabetei a II-a, care a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani, după mai bine de şapte decenii de domnie, a ajuns la Castelul Windsor, la aproximativ 35 de kilometri vest de Londra.

Acolo, cortegiul a parcurs pe jos cei aproape cinci kilometri de pe Long Walk, aleea care duce la reşedinţa regală în care suverana îşi petrecea cea mai mare parte din timp.

La Capela St. George din castel, un loc obişnuit pentru botezuri, nunţi şi înmormântări regale, a avut loc o ceremonie religioasă la care au participat  aproximativ 800 de invitaţi.

Locul de odihnă al regretatei suverane, o capelă mică din istoricul Castel Windsor

La finalul unor funeralii de stat urmărite de milioane de oameni din întreaga lume, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a fost condusă acasă la îndrăgitul său Castel Windsor pentru a fi înmormântată într-o capelă mică, în cadrul unei ceremonii private, relatează Reuters.

Regele Charles al III-lea a depus pe sicriul mamei sale un bilet scris de mână. Regele Charles al III-lea i-a adus luni un omagiu regretatei sale mame, regina Elisabeta a II-a, depunând un bilet scris de mână deasupra sicriului suveranei cu mesajul: “În memoria iubitoare şi devotată, Charles R”, relatează Reuters.

Imagine

Foto: PROFIMEDIA

Deputaţii din Parlamentul României, moment de reculegere în memoria Reginei Elisabeta a II-a 

Deputaţii din Parlamentul României au ţinut un moment de reculegere, în plen, în memoria Reginei Elisabeta a II-a, ale cărei funeralii au avut loc luni.
“Având în vedere faptul că astăzi sunt funeraliile Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii vă rog să ţinem un moment de reculegere în memoria acesteia”, a propus deputatul Andi Grosaru.

Evenimentele au început la 12.44, ora României, și se termină la ora 21.30

Lideri din întreaga lume sunt prezenți la funeraliile Reginei. Joe Biden este în Londra, împreună cu soţia sa, Jill Biden. Și Klaus Iohannis participă la funeraliile reginei, dar și principesa Margareta a României. Președintele Klaus Iohannis va fi prezent la eveniment, ulterior șeful statului se va deplasa in SUA, la New York, la a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, apoi la San Francisco, unde se va întâlni cu membri ai comunității românești. 

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit, joi, 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani. Noul suveran proclamat al țării este fiul său cel mare, Charles al III-lea.

 

Articolul precedentMinistrul Tánczos Barna i s-a alăturat duminică ultra-maratonistului Tiberiu Useriu în alergare pe Via Transilvanica
Articolul următorVirgil Popescu îi trimite pe românii cu facturi uriașe să-și caute dreptatea la ANRE și ANPC