Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că, după ce va vedea textul asumării Guvernului pe tema măsurilor fiscale, Uniunea va decide dacă semnează sau nu moţiunea de cenzură. El arată că UDMR este interesată de ce se va întâmpla cu autorităţile locale, în mod deosebit, şi cu deficitul bugetar.

„Vedem textul asumării. Eu, după ce văd textul şi după ce discut cu cei de la guvernare, că asta era discuţia de săptămâna trecută, cu Marcel Ciolacu, pot să iau o decizie, eu nu iau o decizie fără să ştiu textul. Pe noi ne interesează ce se va întâmpla cu autorităţile locale, fiindcă acolo chiar lucrurile sunt destul de alarmante, şi pe partea fiscală, dacă ei găsesc un echilibru, eu pot să susţin”, a afirmat Kelemen Hunor, miercuri seară, la Digi 24, întrebat dacă UDMR va semna moţiunea de cenzură, potrivit news.ro.

„Aştept o discuţie cu Marcel Ciolacu şi cu Nicolae Ciucă”

Liderul UDMR a adăugat că, în opinia sa, premierul Marcel Ciolacu trebuie să prezinte varianta Guvernului în grupurile parlamentare înainte de asumarea în Guvern a textului legislativ.

„Lucrurile esenţiale şi de substanţă trebuie discutate înainte să decidă Guvernul. Deci eu aştept să avem un text asumat, aşteaptă toată ţara, după care aştept o discuţie cu Marcel Ciolacu şi cu Nicolae Ciucă, dacă doreşte”, a spus Kelemen Hunor.

El a susţinut că, dacă taxa de solidaritate propusă de UDMR anul trecut pentru companiile cu cifre de afaceri de peste 100 de milioane de euro anual ar fi fost introdusă, deficitul bugetar nu ar fi fost la fel de mare precum cel raportat acum, ci jumătate dintre sumele raportate drept deficit ”ar fi fost acoperite”.

Fără UDMR, o moțiune ar forța colaborarea USR-AUR

Potrivit Constituției, este nevoie de 117 de semnături pentru depunerea moțiunii de cenzură (1/4 din totalul de 465 de parlamentari).

USR are 42 deputați și 21 sentatori – în total 63 de parlamentari

AUR – 28 deputați – 12 senatori – 40 total

Neafiliați – 35 deputați – 7 senatori – 42 total

O moțiune de cenzură nu poate fi depusă fără semnăturile UDMR decât în cazul în care USR și AUR își dau mâna. (USR – Neafiliați – 105 parlamentari; AUR – Neafiliați – 82 de parlamentari; USR-AUR-Neafiliați – 145 parlamentari).

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentKelemen Hunor despre scoaterea UDMR de la guvernare: Am depăşit momentul! În politică nu poţi să fii permanent supărat
Articolul următorPreședintele UDMR, Kelemen Hunor, după discuțiile cu Ciolacu: Din draft trebuie să dispară obligatoriu cel puțin trei prevederi