Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marți, la Parlament, după ce a discutat cu premierul Marcel Ciolacu despre pachetul de măsuri fiscal-bugetare pe care Guvernul intenționează să-și asume răspunderea, că din draft trebuie să dispară obligatoriu cel puțin trei prevederi. Discuțiile au loc în contextul în care opoziția are nevoie de voturile UDMR să depună moțiune de cenzură pentru demiterea Guvernului.

Condițiile puse de UDMR:

1. „Legat de asumarea răspunderii și măsurile pentru autoritățile locale, aici noi am spus că în primul rând trebuie să ținem cont de principiul autonomiei locale, nu poți să intervii  de la nivel central și să spui ce au voie și ce nu au voie să facă autoritățile locale, cât trebuie să cheltuie pe cultură, pe sport, pe religie și așa mai departe, deci nu se poate accepta. Acel procent de 2,5% trebuie să dispară din proiect pentru că asta înseamnă că a intervenit pentru autoritățile locale și e vorba de impozitele și taxele locale și nu poți să impui cât la sută poți să dai la anumite activități. Electoratul trage la răspundere pe aleșii locali, nu Ministerul de Finanțe”

2. „De aceea, nu pot fi stabilite criterii de performanță, e a doua chestiune, de la nivel central, pentru instituțiile autorităților locale, este atributul autorităților locale să stabilească aceste criterii. Pentru aleșii locali nu ai cum să stabilești tu criterii de la nivel central și am spus că trebuie să dispară din proiect această prevedere”

3. „Instituțiile de cultură trebuie exceptate de la comasare când sunt mai puțin de 50 de posturi, fiindcă asta ar însemna că nu înțelegi fenomenul cultural, nu înțelegi cum funcționează instituțiile de cultură, nu înțelegi cum funcționează muzeele, bilbiotecile, teatrele, filarmonici, nu poți să comasezi ansamblul folcloric cu muzeul județean și biblioteca cu teatrul, deci instituțiile de culturi”

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentKelemen Hunor despre măsurile de austeritate: Pe noi ne interesează ce se va întâmpla cu autorităţile locale, fiindcă acolo chiar lucrurile sunt destul de alarmante
Articolul următorKelemen Hunor despre măsurile guvernului Ciolacu: ”O improvizație totală. Uniunea nu poate fi de acord…”