Coordonatorul Departamentului de Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely, a afirmat că este nevoie de un parteneriat între instituţii pentru măsurile de eficienţă energetică a clădirilor.

“E foarte importantă relaţia aceasta de parteneriat: parteneriat între Parlament, între Guvern, cei care coordonează acest domeniu şi evident mediul privat, universităţi. Deci, nu putem vorbi de o eficienţă energetică a clădirilor fără a avea această colaborare”, a spus acesta.

Laszlo Borbely a menţionat necesitatea creşterii eficienţei energetice şi scăderea emisiilor, adăugând că zona clădirilor poluează şi generează circa 35% din deşeuri.

“Trebuie să punem un cap la cap ceea ce înseamnă inovaţie, ceea ce înseamnă diferite tehnologii noi şi ceea ce înseamnă posibilitate financiară. Şi vreau să spun că până în 2030, conform evaluării Băncii Mondiale, ar trebui să avem circa 12,8 miliarde de euro pentru a reabilita clădirile, pentru a renova acestei clădiri şi publice şi evident care sunt şi clădiri rezidenţiale sau de alte tipuri. Noi avem în momentul de faţă peste 2,5 miliarde de euro din PNRR. Trebuie să-i folosim în aşa fel încât să demonstrăm că putem avea iniţiative şi că pe termen mediu şi lung este şi în beneficiul cetăţeanului”, a mai spus Borbely.

El a arătat că în momentul de faţă este nevoie de un inventar al clădirilor din România, menţionând, însă, că sunt create condiţiile pentru a putea face mai mult.

“Este clar că România trebuie să recupereze acele rămâneri în urmă care ţin de calitatea clădirii, de calitatea energiei folosite, de energia electrică, de energia termică şi tot ceea ce ţine de componenta eficienţei energetice a clădirilor”, a mai spus Laszlo Borbely.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentDosarul Revoluției. Detalii incredibile din anchetă: cum încearcă să-l scape avocații pe Ion Iliescu
Articolul următorKelemen Hunor: Niciodată, nici un Guvern nu și-a bătut joc în halul ăsta