Preşedintele Republlicii Moldova, Maia Sandu, se află într-o vizită în România, la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis, şi discută cu oficialii de la Bucureşti despre situaţia de securitate din Republica Moldova şi despre aderarea la UE. Vizita are loc cu o zi înainte de împlinirea unui an de la declanşarea conflictului armat din Ucraina. 

Klaus Iohannis a făcut declarații după întâlnirea cu Maia Sandu:

“Ca întotdeauna, este o deosebită plăcere să vă primesc aici, la Cotroceni. Bine ați venit, doamnă Președinte Maia Sandu!

România și Republica Moldova au relații cu totul speciale – cu fiecare zi mai solide! Împărtășim o comunitate de limbă, cultură și istorie și am construit împreună o colaborare extrem de deschisă, sinceră și eficientă.

Parcurgem o perioadă de crize de proporții istorice, crize într-un mediu de securitate care s-a deteriorat dramatic, aș putea să spun, în ultimele 12 luni.

Cu exact un an în urmă, Rusia se pregătea să invadeze Ucraina și să înceapă un război ilegal și sângeros, marcat de atrocități nemaivăzute de multă vreme pe continentul european, împotriva poporului ucrainean.

A fost un an extrem de dificil și pentru Republica Moldova, stat care a fost afectat profund și direct de consecințele acestui război. Liderii Republicii Moldova și cetățenii săi s-au ridicat însă la înălțimea provocărilor pe care alții le-ar fi considerat probabil insurmontabile.

V-ați confruntat cu o criză energetică profundă, inflație galopantă, un număr foarte mare de refugiați, dezechilibre economice masive cauzate de războiul dus la hotarele dumneavoastră și atacuri hibride deosebit de agresive din exterior, menite să deraieze cursul european ales de cetățenii Republicii Moldova.

Toate acestea, precum și alte provocări similare venite pe un fond de vulnerabilități preexistente au fost gestionate cu calm, profesionalism și curaj exemplare de către autoritățile proeuropene de la Chișinău.

În acest context, vă felicit pentru numirea noului guvern și salut angajamentul solid al noii echipe guvernamentale pentru continuarea procesului de reformă în vederea integrării europene a Republicii Moldova.

Doamnă Președinte,

După cum am arătat și în urmă cu o săptămână, amenințările din exterior la adresa ordinii democratice constituționale a Republicii Moldova, asupra cărora ați atras în mod public atenția, sunt deosebit de îngrijorătoare.

Reiterez condamnarea fermă de către România a oricăror tentative ruse de destabilizare. România rămâne, totodată, deosebit de vigilentă față de acțiunile hibride ale Rusiei, care, iată, se intensifică la împlinirea unui an de război.

Tentativele de destabilizare sunt susținute de intensificarea propagandei pro-ruse, scopul fiind alimentarea de narative utile Rusiei și diminuarea unității și solidarității noastre. Dar noi nu vom ceda!

Vă asigur că Republica Moldova nu este singură în fața acestor provocări. Este poziția noastră permanentă, clară și fermă.

Am solicitat și vom continua să susținem sancționarea de către Uniunea Europeană a celor care doresc destabilizarea Republicii Moldova și subminarea ordinii constituționale și a statului de drept.

România va continua să sprijine în mod ferm respectarea suveranității și a integrității teritoriale ale Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional.

Sprijinim abordarea dumneavoastră responsabilă, doamnă Președinte, față de dosarul transnistrean.

Urmărim, totodată, imperativul consolidării rezilienței Republicii Moldova în fața tuturor amenințărilor din exterior, atât prin efortul nostru direct, în plan bilateral, cât și prin instrumentele de care dispun Uniunea Europeană și NATO.

De altfel, încă de la declanșarea, în urmă cu un an, a invaziei rusești împotriva Ucrainei, România a acționat prompt și hotărât nu doar în sprijinul Ucrainei, dar și în cel al Republicii Moldova.

În plan bilateral, după 24 februarie 2022, România a oferit Republicii Moldova combustibil, sprijin bugetar direct, energie electrică – între 80% și 90% din necesarul de electricitate al Republicii Moldova.

Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este utilizat pentru transportul comercial de gaz către Republica Moldova, un factor esențial în construirea independenței energetice a Chișinăului.

În aceste vremuri foarte complicate, cu provocări și riscuri de securitate tot mai complexe la adresa Republicii Moldova și a regiunii noastre, este necesar – și o să acționăm împreună în acest sens – să fim tot mai aproape, tot mai uniți. Vom merge pe acest drum!

Așa cum am spus, avem o comunitate de limbă, cultură și istorie, dar și un viitor comun, iar această comunitate trebuie să fie tot mai puternică și tot mai unită.”, a spus Klaus Iohannis.

Maia Sandu: 

Azi mai mult ca niciodată simțim sprijinul puternic al României pentru cetățenii Republicii Moldova.

Știm că sângele apă nu se face și relația noastră este cea mai bună dovadă.

Așa cum a spus în glumă ministrul Aurescu, Republica Moldova e probabil singurul stat din lume care are doi miniștri de Externe în același timp. Mulțumim României că este prietenul și avocatul nostru.

Știm că sângele apă nu se face și relația noastră e cea mai bună dovadă.

Astăzi avem atât de multe proiecte comune, care ne ajută să rezistăm și să înaintăm pe calea europeană.

Parteneriatul strategic cu România înseamnă beneficii concrete în multe domenii, și în plan extern avem o cooperare excelentă.

Îi mulțumim României că este prietenul și avocatul nostru.

Suntem tot mai aproape de România, de Uniunea Europeană, de familia noastră. Din păcate totul este umbrit de tragedia unui război crunt. Rusia a invadat o țară vecină cu noi. Ucraina ține piept invaziei datorită eroismului ucrainenilor și ajutorului țărilor prietene.

Europa este puternică datorită fermității cu care apără pacea și viața oamenilor.

Republica Moldova trce prin provocări fără precedent, a trebuit să facem față șantajului energetic al Kremlinului. Unii au dorit ca țara noastră să cadă, săp poată instala la Chișinău un guvern marionetă, să facă interesele Kremlinului.

În această petrioadă complicată, România ne este alături. În numele tuturor cetățenilor noștri, văp mulțumesc mult, domnule președinte.

Este pentru prima dată în istoria țării când reușim să nu mai depindem doar de Gazprom.

Anul trecut România a inițiat împreună cu Germania și Franța platforma de sprijin pentru Moldova. Cele trei ediții au întrunit zeci de țări și organizații care ne-au promis sprijin de dezvoltare și ne-au oferit ajutor imediat.

Angajamentele partenerilor ne dau curaj.

Următoarea ediție a platforemi va fi la Chișinău, în toamna acestui an.

La începutul războiului Moldova era cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei. Acum suntem mai pregătiți, consolidăm apărarea, avem surse noi de energie, suntem mai rezistenți și mai puternici.

Vrem să atragem mai multe investiții românești în Republica Moldova.

Recunoștința noastră însoțește angajamentul nostru ferm de a aduce Europa acasă, în Moldova, și de a aduce Moldova în râdnul țărilor europene, alături de România.

 

 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentPreședintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, consideră că Ucraina ar trebui să oprească lucrările pe Canalul Bâstroe, până când specialiștii se vor pronunța
Articolul următorDecizie definitivă a ICCJ: Steagul secuiesc nu poate fi drapelul oficial al orașului Sfântu Gheorghe