Vicepremierul Kelemen Hunor, lider al UDMR, a afirmat că nu există niciun blocaj în cadrul coaliţiei de guvernare pe tema desfiinţării SIIJ şi a adăugat că aşteaptă să fie convocat Senatul în sesiune extraordinară pe această temă, legea fiind pe ordinea de zi.

“Eu nu văd niciun blocaj. (…) Avem un singur vot şi eu vorbesc despre un amendament care spune că magistraţii vor fi anchetaţi de o secţie existentă, nu se desfiinţează nimic, nu se înfiinţează nimic, este o secţie existentă în cadrul Parchetului General – secţia de urmărire penală şi criminalistică, propunerea noastră este să nu repetăm greşelile trecutului, să nu facem o altă greşeală, o altă secţie, magistraţii să fie anchetaţi de această secţie. (…) Sigur, în Comisia juridică se poate trece acest amendament sau nu. În cazul în care trece de Comisia juridică, se supune votului plenului Senatului. Dacă pică, noi vom susţine varianta Guvernului. Dacă trece, atunci se va face sigur o altă procedură, fiindcă vorbim de o problemă de bicameralism (…) În rest, nu există niciun blocaj, suntem pentru desfiinţarea SIIJ-ului şi am cerut să fie convocat Senatul cât mai repede. (…) Eu nu am nicio dispută, nici cu ministrul Justiţiei, nici cu altcineva, eu săptămâna viitoare aş vrea să desfiinţăm secţia”, a precizat Kelemen Hunor, după ce a participat la o şedinţă a coaliţie de guvernare.

Liderul UDMR a amintit că susţine amendamentul depus de grupul parlamentar al Uniunii.

“Cine doreşte, votează, cine doreşte, nu votează. Nu există nicio fractură în coaliţie, suntem de acord cu desfiinţarea SIIJ. Nu a fost supus la vot acest amendament. (…) Colaborăm bine cu ministrul Justiţiei, înţeleg poziţia lui, nu este singur în coaliţie şi nu are singur posiblitatea de a decide despre lucruri importante”, a adăugat Kelemen Hunor.

În Comisia juridică a Senatului, PNL şi USRPLUS au împreună 6 voturi. Pentru a trece, amendatul UDMR ar trebui să fie votat de PSD şi AUR (PSD, AUR şi UDMR au împreună 7 voturi).

El a precizat că are încredere în toate instituţiile statului, dincolo de faptul că România are trei structuri paralele – Ministerul Public, DNA şi DIICOT.

“În niciun alt stat european nu există aşa ceva. (…) În acest moment, argumentul nostru este să nu ne întoarcem în trecut, când s-au întâmplat lucruri groaznice. (…) Trecutul ne defineşte pe toţi şi încercăm să găsim soluţii mai bune decât am avut în trecut. Din punctul nostru de vedere, este o soluţie corectă şi din toate punctele de vedere mult mai bună ca magistraţii să fie anchetaţi de o structură a procuraturii generale”, a motivat liderul UDMR.

Coaliţia funcţionează extraordinar de bine, mai puţin la capitolul Justiţie, iar UDMR nu respectă programul de guvernare, a declarat miercuri ministrul Justiţiei, Stelian Ion, după ce a participat şa şedinţa coaliţiei de guvernare.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentUDMR și-a prezentat public poziția față de subiectul Roșia Montana: ”Cei care spun că UNESCO oferă protecţie vă mint”
Articolul următorKlaus Iohannis: Vaccinarea anti-Covid este voluntară și așa va rămâne