Este alertă în țara noastră din cauza secetei extrem care face ravagii în mai multe zone din țară. Autoritățile au raționalizat consumul de apă în mai multe localități, iar ministrul Mediului susține că în următoarele săptămâni se va întâmpla la fel și în alte zone din țară. În plus, oficialii de la Apele Române nu recomandă oamenilor să-și irige culturile în această perioadă pentru că asta duce la un consum uriaș de apă. 

„Vorbim de restricții într-adevăr, sunt restricții care se introduc preventiv pentru a asigura pe termen mediu – lung cantitatea de apă potabila necesară populației pentru consumul de apă potabilă.

Apele Române monitorizează toate cursurile de apă, toate bazinele hidrigrafice și acolo unde se prevede o reducere treptată a cantităților disponiobile, acolo avertizăm operatorii de apă să fie atenți, să ia măsuri de prevenție.

Se intervine treptat în faza de restricție, deja acolo se constată ca acea regiune, acel bazin hidrografic se confruntă cu o perioadă secetoasă cu un deficit de precipitații. Avem zone care se vor confrunta și în următoarea perioadă cu temperaturi foarte ridicate și deficit de precipitații. Ne putem aștepta la măsuri similare de restricționare a apei potabile în special pentru agricultură. Este un fel de risipă pentru că apa potabilă se pregătește pentru consum uman, apa pentru irigații nu necesită investiții respective, nu necesită tractare”, a spus Tanczos Barna.

Articolul precedentLegea ce permite “intervenţia imediată” împotriva urşilor şi în extravilanul localităţilor, promulgată de Iohannis
Articolul următorUDMR condamnă la OSCE crimele împotriva umanității comise de ruși în Ucraina