Senatorul AUR Covasna Ionuţ Neagu solicită partidelor româneşti să nu dea curs propunerii primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), privind înfiinţarea unui consiliu consultativ al românilor pe lângă autorităţile locale.

Acesta a criticat decizia USR Covasna de a accepta invitaţia primarului, pe care a catalogat-o ca fiind “ofensatoare”.

“În contextul în care USR Covasna anunţă că va accepta ‘invitaţia’ primarului Antal Arpad de a face parte din Consiliul Consultativ ‘dedicat’ românilor din Sfântu Gheorghe care, pentru prima dată în ultimii 100 de ani, nu mai au niciun reprezentant în Consiliul Local, subliniez atitudinea făţarnică a acestui partid, care, din păcate, cade exact în capcana întinsă de UDMR. Precizez (…) că românii din Sfântu Gheorghe nu sunt cetăţeni ‘de mâna a doua’ şi nu mai au statutul de ‘toleraţi’ în Transilvania precum în negura istoriei. Ceea ce nu înţelege (sau nu vrea?) USR-ul este faptul că, prin înfiinţarea unui astfel de Consiliu, românii sunt artificial transformaţi într-o categorie de mâna a doua. Am spus-o şi o mai spun: un primar are datoria de a reprezenta toţi cetăţenii comunităţii, nu doar o parte sau doar o etnie. Este dezamăgitoare această abordare a conducerii USR Covasna care alege să gireze un ‘proiect’ care nu doar că nu salvează, ci dezbină şi discriminează flagrant locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe”, a scris senatorul Ionuţ Neagu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, propunerea primarului Antal Arpad produce “şi mai multă disensiune în comunitate”.

“Prin acceptarea şi includerea în acest aşa-zis Consiliu Consultativ, invenţie a primarului Antal Arpad care nu face decât să producă şi mai multă disensiune în comunitate, liderii formaţiunii USR se alătură unei ecuaţii complet nefavorabile românilor din municipiu şi ne condamnă la alţi 4 ani de irelevanţă politică”, susţine Ionuţ Neagu.

În final, parlamentarul covăsnean aminteşte că există deja un for consultativ apolitic al românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, constituit în anul 2005, pe care autorităţile locale l-ar putea implica în luarea deciziilor.

“Fac apel la chibzuinţă şi-i rog, pe această cale, pe liderii celorlalte partide să nu dea curs acestei aşa-zise ‘invitaţii’ care este mai mult decât ofensatoare. Chiar dacă în Covasna avem o comunitate eterogenă din punct de vedere etnic, suntem cu toţii egali în faţa legii. Primăria este obligată să reprezinte şi interesele românilor, iar un for consultativ, pe care-l poate implica în luarea deciziilor, există deja şi se numeşte Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), entitate non-profit, apolitică, cu peste 45 de asociaţii şi ONG-uri membre de drept”, a adăugat Ionuţ Neagu.

Conducerea USR Covasna a anunţat, luni, că acceptă propunerea primarului Antal Arpad de a participa la formarea unui consiliu consultativ pe lângă autorităţile locale.

Propunerea a venit în luna iunie, după alegerile locale, în urma cărora niciunul dintre candidaţii celor şase partidele româneşti participante nu a reuşit să intre în Consiliul Local Sfântu Gheorghe, neîntrunind numărul necesar de voturi pentru a trece pragul electoral, iar toate cele 21 de mandate au fost luate de UDMR.

Drept urmare, primarul Antal Arpad a declarat că va propune “partidelor democratice”, respectiv PSD, PNL şi USR, să accepte să formeze un consiliu consultativ, deoarece consideră că este important să aibă un dialog instituţional cu reprezentanţii comunităţii româneşti din municipiu.

“Asta înseamnă că, pentru prima dată din ultimii 100 de ani, în Consiliul Local din municipiul Sfântul Gheorghe vor fi doar consilieri de la UDMR (…) Sunt îngrijorat de acest lucru, că nu intră partide româneşti în Consiliul Local. Nu cred că este un lucru normal ca o comunitate atât de mare, de peste 20% dintr-un oraş, să nu fie reprezentată în Consiliul Local. (…) O să vedem cum o să denumim acest for, dar îmi doresc ca să am un dialog cu aceste şase persoane şi, înainte de a lua decizii importante pentru oraş, fie că vorbim de buget, fie că vorbim de decizii care privesc instituţii de învăţământ, de cultură ş.a.m.d., o să mă consult cu aceste persoane ori de câte ori este nevoie, pentru că îmi doresc să existe totuşi un dialog instituţional între primărie şi reprezentanţii comunităţii româneşti”, a spus la acea vreme primarul Antal Arpad.

Sursa: Realitatea din AUR

Articolul precedentLIBERALII SE ÎNTÂLNESC PENTRU A DESEMNA CANDIDATUL PNL LA PREZIDENȚIALE. NICOLAE CIUCĂ, VALIDAT OFICIAL PENTRU COTROCENI
Articolul următorUN URS A INTRAT ÎN CURTEA PREŞEDINTELUI CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA