**SONDAJ INSCOP: OPȚIUNILE DE VOT LA ALEGERILE PREZIDENȚIALE**

Un nou sondaj de opinie realizat de INSCOP Research la comanda agenției de știri News.ro a dezvăluit opțiunile de vot ale românilor pentru turul I al alegerilor prezidențiale, precum și scenariile pentru turul al II-lea al scrutinului. Sondajul a fost efectuat în perioada 19 – 27 iunie 2024, prin interviuri telefonice, cu un eșantion reprezentativ de 1100 de persoane.

Conform rezultatelor, liderul în opțiunile de vot pentru turul I este Mircea Geoană, independent, cu un procent mai mare decât în luna anterioară. În turul al II-lea, Geoană conduce detașat în toate scenariile măsurate. Pe locul doi se situează premierul Marcel Ciolacu, urmat de Elena Lasconi din partea USR. Alți candidați precum Diana Șoșoacă, Nicolae Ciucă și George Simion au variații în preferințele electoratului.

De asemenea, un aspect interesant evidențiat de sondaj este creșterea notorietății Elenei Lasconi, care se clasează pe un trend ascendent comparativ cu alți candidați, deși are o notorietate mai redusă. Alegătorii din categoriile menționate ca fiind cu o intenție mai mare de a merge la vot sunt cei ai PSD și PNL, persoanele peste 30 de ani, cu educație superioară și din mediul de afaceri.

În ceea ce privește intențiile de vot pentru turul II, în diferitele scenarii prezentate, se conturează un tablou al preferințelor electoratului. De exemplu, într-o confruntare între Mircea Geoană și Marcel Ciolacu, majoritatea respondenților ar opta pentru Geoană. Situația se repetă și în alte scenarii, cu o ușoară variație a procentelor.

Astfel, pe fondul acestor date, se conturează un tablou complex al preferințelor electoratului român în contextul alegerilor prezidențiale din 2024, cu o serie de modificări și tendințe în evoluția opțiunilor de vot.

Sursa: Sondajul INSCOP realizat în iunie 2024, la comanda News.ro.
Sursa: Realitatea de Arges

Articolul precedentPurtătorul de cuvânt al UDMR, Csoma Botond: UDMR îşi va anunţa candidatul la prezidenţiale în luna septembrie
Articolul următorMircea Geoană a depus cerere la OSIM pentru înregistrarea mărcii „Mircea Geoană 2024 președinte”