Ziua Maghiarilor de Pretutindeni va fi marcată, miercuri, la Sfântu Gheorghe printr-o serie de manifestări comemorative dedicate Revoluţiei de la 1848, care vor culmina cu un marş şi o adunare publică în centrul municipiului, pentru buna desfăşurare a evenimentelor fiind instituite restricţii temporare de circulaţie, au anunţat organizatorii.
În cursul dimineţii, la Sfântu Gheorghe şi în localităţile aparţinătoare Chilieni şi Coşeni vor avea loc depuneri de coroane de flori la monumentele eroilor revoluţiei, iar după-amiază este programat un marş festiv, în cadrul căruia vor defila şi membri ai unor organizaţii de păstrare a tradiţiilor, îmbrăcaţi în husari (ostaşi din cavaleria maghiară -n.r).
Participanţii la marş vor porni din două puncte ale oraşului către centrul municipiului, respectiv de la piatra funerară Varadi-Bartalis din Cartierul Simeria şi de la monumentul comemorativ al bătăliei de la “Epresteto” din Cartierul Gării şi se vor întâlni în piaţa centrală, unde la ora 16 vor începe manifestările cultural-artistice şi religioase dedicate acestui eveniment. Ca şi în anii anteriori, pe cele două trasee participanţii la marş vor desfăşura un steag secuiesc, respectiv un steag naţional maghiar, în lungime de 125 de metri fiecare.
Potrivit programului, vor ţine discursuri primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad şi ministrului Justiţiei din Ungaria, Varga Judit, iar începerea şi încheierea adunării vor fi marcate prin intonarea imnului secuiesc, respectiv a imnului Ungariei.
Circulaţia rutieră va fi oprită pe traseul marşurilor, dinspre strada Armata Română spre Piaţa Libertăţii de la ora 14 şi dinspre strada Stadionului spre Piaţa Libertăţii de la ora 14:30.
De asemenea, circulaţia pe străzile Libertăţii şi Grof Miko Imre va fi închisă între orele 15:30 şi 18:00, iar măsurile de ordine vor fi asigurate de poliţia municipiului Sfântu Gheorghe, Gruparea de Jandarmi Mobilă Braşov, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Covasna şi Poliţia Locală Sfântu Gheorghe.
Ziua maghiarilor de pretutindeni, care coincide cu izbucnirea Revoluţiei paşoptiste în Ungaria, este marcată în fiecare an pe 15 martie în aproape toate localităţile din Transilvania locuite majoritar de maghiari.
La manifestările organizate miercuri în municipiul Târgu Secuiesc sunt aşteptaţi să participe ministrul Dezvoltării, Cseke Attila şi secretarul de stat pentru politică naţională din Ungaria, Potapi Arpad Janos.
Sursa: Realitatea Din UDMR