Autorităţile locale şi o asociaţie de vânătoare solicită relocarea unei ursoaice cu doi pui, a cărei prezenţă a fost semnalată în zona Şumuleu Ciuc, de la marginea municipiului Miercurea Ciuc, unde se ţine tradiţionalul pelerinaj catolic de Rusalii, transmite Agerpres.
 
Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că s-au făcut toate demersurile pentru relocarea urşilor şi se speră că acest lucru se va întâmpla până la pelerinajul de Rusalii, care va avea loc în zona în care a fost semnalată prezenţa ursoaicei şi a puilor ei.
 
Pentru ursoiaca cu doi pui din zona Şumuleu deja au fost întreprinşi paşi oficiali şi alaltăieri a fost şi transmisă din partea AGVPS, cu avizul autorităţilor de mediu din judeţ, cererea de relocare. Este nevoie de relocare pentru că vorbim de o ursoaică destul de mare, cu doi pui foarte mici, care poate să fie agresivă şi este într-o zonă turistică intens circulată de locuitori şi nu numai. Vine şi pelerinajul de Rusalii şi atunci este nevoie de paşi. Ministerul ştie, am informat, au documentele, asta înseamnă că ei pot face toate diligenţele ca până weekendul următor să fie relocaţi“, a declarat Korodi Attila.
 
Pelerinajul de Rusalii va avea loc în data de 22 mai, la sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc.
 
În ceea ce priveşte ursul a cărui prezenţă a fost semnalată în zona Szecseny şi pentru îndepărtarea căruia au intervenit jandarmii în cursul zilei de marţi, primarul a precizat că se face monitorizarea acestuia şi se ţine legătura cu localnicii din zonă, pentru a vedea dacă este nevoie de relocarea exemplarului.
 
Facem monitorizare şi aşteptăm de la cetăţeni permanent informaţii ca să ştim dacă e nevoie să cerem fondului de vânătoare să înceapă procedurile. Procedurile de relocare, de extracţie trebuie să fie făcute de către fondul de vânătoare, dar noi încercăm să fim în contact şi în parteneriat permanent cu ei“, a conchis Korodi Attila.
 
TEXT: Agerpres
FOTO: Agerpres
 

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentCe se află în spatele “execuției” lui Vanghelie. Cine îl protejează pe Geoană – Culisele statului paralel, ora 18
Articolul următorAlegeri locale parţiale în 30 de localităţi. Când începe campania electorală