Candidatul UDMR la Primăria Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că intenţionează să deruleze programe de prevenţie a bolilor în municipiu, finanţate de primărie, care să vină în completarea programelor naţionale, despre care susţine că sunt, în mare parte, nefuncţionale.

“În primul rând, începem totul de la monitorizarea copiilor foarte mici, în primii trei ani de viaţă. Şi aici vom duce experienţa pe care a dobândit-o Centrul de la Sânmartin (Centrul de Dezvoltare Timpurie şi de Reabilitare Sânmartin n.red.) şi dorim să creionăm aceleaşi servicii pentru oraşul Miercurea Ciuc, prin care pot fi depistate boli în perioada timpurie a copilăriei. Când vorbim despre instituţii de învaţământ, unde există deja o structură bine închegată, trebuie să venim în sprijinul medicinei şcolare şi a medicilor din şcoli: prea puţine persoane activează la ora actuală în acest domeniu în oraş, cabinetele nu sunt bine dotate, lipseşte cu desăvârşire stomatologia din zona şcolară, nu există stomatologi pe lângă şcoli. De aceea dorim ca, bazându-se pe medicina şcolară, să finanţăm şi programele de screening ale copiilor pe toată perioada cât sunt în sistemul de învăţământ”, a spus Korodi Attila.

Acesta a mai afirmat că se are în vedere şi înfiinţarea unor cabinete stomatologice sau utilizarea unor cabinete stomatologice mobile pentru copii.

“Toate programele de screening pentru copii trebuie să se întâmple în coordonare şi colaborare cu instituţiile de învăţământ, cu şcolile noastre şi grădiniţele, pentru că sunt cele mai bune locuri unde copiii pot fi monitorizaţi, în colaborare cu specialiştii”, a precizat candidatul UDMR.

Acesta a făcut referire şi la populaţia adultă şi la vârstnici, pentru care trebuie elaborate programe ce vizează grupele de risc.

“Totodată, când vorbim de populaţia adultă şi de oamenii în vârstă, pe baza datelor furnizate de către specialişti, trebuie să creionăm programe care vizează grupele de risc şi la aceste grupe screeningul să nu se bazeze numai pe programele naţionale, dar şi pe programe care pot fi făcute la nivelul oraşului Miercurea Ciuc, finanţate de oraşul Miercurea Ciuc, în colaborare cu medicina de specialitate şi cu medicii de familie. Ceea ce vedem pentru anii următori nu este numai crearea unei strategii, dar înseamnă şi finanţare anuală, trebuie să punem bazele financiare ale unui nou program şi al unei abordări noi, obligatorii pentru un oraş normal în ţara noastră”, a conchis Korodi Attila. 

Articolul precedentBEC vine cu lămuriri suplimentare: Se poate vota la alegerile locale cu buletinul expirat după 1 martie
Articolul următorUDMR susține proiectul de lege pentru modificarea alegerilor parlamentare