„Sincer, m-a surprins optimismul fermierilor, mai ales după un an încărcat ca acesta” – a concluzionat Könczei Csaba, candidat pentru funcția de deputat.
„De-a lungul anilor petrecuți în cadrul direcției agricole, am întâlnit destule situaţii stranii, probleme generale care excedează competențelor instituției. Știu că există probleme aproape imposibile, lipsite de soluții, și altele – cărora dacă le acordăm puțină atenție –, s-ar putea rezolva. Aș vrea să-mi încep mandatul bazându-mă nu doar pe propria experiență multianuală, ci și pe o multitudine de informații culese de la diferiți actori ai sectorului agricol. A cunoaște părerea fermierilor: tocmai acesta era rolul campaniei Consultare cu fermierii 2020” – a declarat candidatul.
Echipa lui Könczei a contactat telefonic 3500 de fermieri. Deplasările în teren au vizat 57 de localități situate în zona Baraolt, pe Valea Oltului, în Trei Scaune, precum și în Țara Buzaielor, echipa însumând 121 de vizite la fermieri.
„Dintre cei chestionați, 974 de persoane au semnalat probleme concrete. E o cifră uriașă. Prelucrarea și analiza informațiilor culese este în curs, se va finaliza abia după alegeri, dar se conturează deja că există probleme recurente dintre care vă prezint cele mai frecvente. Acestea vor constitui prioritățile mele.” Din totalul problemelor identificate, candidatul evidențiază următoarele 6 tematici:
- Reducerea birocrației. Majoritatea fermierilor întâmpină obstacole administrative în urma cărora înregistrează pierderi de venit sau se aleg cu sancțiuni. Scopul este simplificarea și digitalizarea procedurilor. „Fermierii de azi sunt abili în lumea tehnologiei, se descurcă cu ușurință cu telefoanele mobile și calculatoarele. Ei ar trebui să-și concentreze energiile asupra activităților agricole, și să nu-și piardă timpul cu rezolvarea diferitelor probleme administrative”- ne atrage atenția Könczei.
- Micilor producători le cauzează dificultăți valorificarea producției și aprovizionarea cu materii prime. Soluția ar consta în măsuri legislative de susținere a produselor agricole interne, precum și valorificarea organizată. 29% din cei chestionați nu au încredere în formele de asociere sau cooperare în agricultură, cu toate că se pot accesa fonduri europene pentru constituirea și funcționarea acestora.
- Sunt mulți mici fermieri doritori de sprijin pentru proiecte de mică valoare. Finanțarea lor s-ar putea rezolva prin programe similare cu cel de susținere a produsului tomate.
- Tematica sistemelor de irigare figura de mult pe lista deputatului UDMR. În această privință fermierii i-au solicitat propuneri concrete.
- Sunt fermieri care se plâng că nu sunt informați asupra programelor de sprijin financiar, fie primesc informațiile cu întârziere, fie nu le sunt destul de clare procedurile de accesare a fondurilor, derularea acestor programe. Există instituții de consultanță în UE, modele de urmat care funcționează cu succes și își îndeplinesc rolul. Candidatul asigură fermierii că în acest sens se pot baza pe intervenția lui, se va implica personal.
- În domeniul zootehniei, la fel, se impune asocierea. Procesarea laptelui, prelucrarea cărnii, valorificarea pielii și a blănii, toate acestea se facilitează și devin profitabile doar sub forma unor sisteme cooperative. Paleta provocărilor și sarcinilor din domeniul zootehniei este foarte largă: trebuie înființate abatoare, puncte de sacrificare, trebuie dezvoltată rețeaua mențiunii de calitate facultativă „produs montan” – dar constituie o prioritate modificarea cadrului legislativ actual.
Cu prilejul campaniei Könczei s-a consultat și cu o mare parte a primarilor din județul Covasna. Evident, activitatea agricolă, și deci și problemele care țin de domeniul agriculturii și al zootehniei, se concentrează de regulă în jurul comunelor. Primarii sunt gata să colaboreze cu fermierii, de a-i sprijini în mod direct sau indirect – de exemplu în privința înființării platformelor comunale de depozitare și gospodărire a gunoiului de grajd, platforme conforme normelor UE.
Könczei Csaba a declarat că în contextul alegerilor se accentuează problematica coronavirusului. După părerea lui, problema-cheie a anului 2021 va fi cea a despăgubirii fermierilor afectați de criza COVID-19. Producătorii de cartofi au fost loviți de pandemie, înregistrând pierderi financiare însemnate. Devine indispensabil ajutorul de stat, în lipsa căruia micii producători nu-și pot continua activitatea. „Nu consider încheiată campania Consultare cu fermierii, deoarece în fiecare ciclu de guvernare, în fiecare an apar situații, probleme noi la care trebuie să răspundem” – susține candidatul.
Referitor la faptul că sunt mulți care decid să nu se prezinte la vot, Könczei a spus următoarele: „Restricţiile anti COVID-19 – unele lipsite de orice logică – pot crea situații dureroase. În localitățile fără persoane infectate de ce nu s-ar putea redeschide școlile, restaurantele? Eu aș fi preferat amânarea alegerilor parlamentare, dar, evident, decizia s-a luat la nivel politic. Cred că sarcinile mele de viitor deputat sunt bine conturate, de asemenea, și colegii mei candidați știu ce vor avea de făcut. Alegerile se vor ține indiferent dacă intenționăm să participăm la vot sau nu, iar miza prezenței fiecăruia dintre noi este tocmai: cum și când să ieșim din această situație. Cât mai curând, sper! ”
Biroul de presă al Organizaţiei Teritorială Trei Scaune a UDMR
Sursa: Realitatea de Covasna