Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, se află astăzi într-o o vizită de lucru în judeţul Alba. Demnitarul a avut o serie de întâlniri cu reprezentanții instituţiilor implicate în gestionarea efectelor inundaţiilor, urmând să se deplaseze în cursul zilei în localitățile Roșia Montană, Sohodol și Ocoliș.

„Am venit în județul Alba pentru a vizita localitățile afectate de inundații. Rolul nostru, al ministerului, este să vedem dacă aceste inundații au afectat din punct de vedere al protecției mediului, dacă au creat riscuri suplimentare pe tot ce înseamnă administrarea punctelor sensibile, unde sunt depozitate deșeuri sau deșeuri industriale periculoase. În același timp, vom preda o donație din partea Romsilva, de 500 mc lemn de construcție, persoanelor afectate de inundații.

În cursul zilei de ieri, Guvernul, prin CNSU, a mai acordat un sprijin pentru zonele afectate: case modulare, combustibil, conserve, alimente, apă potabilă. Urmează să facem o inventariere a procedurilor de evaluare a pagubelor.

Este foarte important ca în cel mai scurt timp posibil aceste pagube să fie evaluate și aceste evaluări să fie puse pe masa Guvernului. Separat, vor fi evaluate pagubele asupra infrastructurii și construcțiilor publice, drumurilor naționale, județene, străzi și, de asemenea, vor fi evaluate pagubele persoanelor fizice.

Totodată, am discutat cu deconcentratele despre asigurarea și alocarea sprijinului și ajutorului social și facem o evaluare a situației pentru acordarea acestui sprijin.

Am discutat cu colegii de la ANAR – zilele trecute au fost alocate mai multe resurse din partea județelor învecinate, au fost trimise utilaje în locațiile unde trebuiau refăcute drumurile, unde albia râului a fost distrusă și trebuia refăcută. Vom aloca în continuare resurse de la ANAR pentru refacerea albiilor și consolidarea malurilor, unde este nevoie. Am dispus ca APM și GNM să facă o listă a surselor potențiale de poluare și starea acestora în urma inundațiilor, pentru a fi pregătiți, în orice eventualitate, să putem interveni acolo unde am constatat o deteriorare a digurilor sau unde există un risc de poluare pe depozitele industriale sau la exploatații miniere’’, a declarat ministrul Barna Tánczos.

De asemenea, demnitarul a adus în discuție și problematica deșeurilor din municipiul Alba Iulia, unde a fost semnat un nou contract cu o altă firmă de salubritate.

Sursa: Realitatea de Alba

Articolul precedentVIDEO Culisele Statului Paralel: Misterele dosarului “Ferma Băneasa”, legături cu presupusa sinucidere a universitarului Alexandru Șonea
Articolul următorRoșia Montană a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO