Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, consideră că numirea politică a prefecţilor, care este în discuţie în ultima perioadă, ar trebui asumată, pentru că şi Guvernul este politic, iar statutul prefectului trebuie să fie de demnitate publică, anunță AGERPRES.

“O să fie mai corect, curat şi cinstit. În sensul în care şi până acum, în ultimii 13 – 14 ani, oameni politici de la toate partidele, nu trebuie să ne ascundem aici, prin diverse concursuri pe la primării, autorităţi locale, au ajuns să deţină temporar o anumită funcţie publică, de unde au fost detaşaţi sau au exercitat cu caracter temporar aceste funcţii (de prefect – n.r.). Întotdeauna aşa s-a întâmplat în ultima perioadă şi noi am spus următorul lucru: hai să ne aşezăm în matca constituţională. Constituţia spune foarte clar, prefectul este reprezentantul la nivel local al Guvernului, Guvernul fiind politic, în orice ţară e politic, e votat de o anumită majoritate politică în Parlament. Statutul prefectului trebuie să fie un statut de demnitate publică”, a spus, marţi seară, ministrul Dezvoltării, într-o emisiune la B1 TV.

Cseke Attila a afirmat că “România a şi discutat cu Comisia Europeană în ultimii ani” acest subiect.

“Comisia Europeană a spus un lucru foarte corect: domnule, vă rog eu frumos să delimitaţi odată linia de unde aveţi politic şi linia de unde nu aveţi nivel politic. Pentru că în ceea ce priveşte prefectura, nu este delimitat. (…) Hai să facem ordine în această chestiune, să spunem lucrurilor pe nume. Acest proiect asta urmăreşte, nimic altceva”, a declarat ministrul.

El a menţionat că “inclusiv pe Legea salarizării prefecţii sunt deja pe categoria de demnitate publică”.

Referitor la presupuse neînţelegeri între partidele din coaliţia de guvernare privind judeţele în care vor avea fiecare prefecţi, ministrul Dezvoltării a spus că nu intră în detalii, pentru că sunt “discuţii din interior”, dar există două mecanisme care trebuie avute în vedere.

“Mecanismul acela de a asigura un echilibru al puterilor în fiecare judeţ. Adică o anumită formaţiune politică, pentru că sunt trei în coaliţie, să nu deţină chiar toate funcţiile în judeţul respectiv, nu e bine în democraţie. (…) Pe de altă parte, e evident că fiecare partid politic are la nivel judeţean anumiţi actori, organizaţii judeţene care au avut un anumit rezultat şi s-ar putea şi există probabil situaţii în care pe anumite judeţe sunt mai mulţi doritori, dar se va depăşi această situaţie”, a susţinut Cseke Attila.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentKelemen Hunor susține desființarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie
Articolul următorJocurile unui fost baron la Poșta Română: cine este Matei Brătianu