Ministrul Sportului, Eduard Novak a precizat, luni, că România s-a alăturat demersului mai multor ţări care solicită Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) interzicerea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice din 2024, din Franţa. Decizia a fost luată în urma unor consultări între Ministerul Sportului și Ministerul Afacerilor Externe. 

România se opune ca atleţii ruşi şi belaruşi să participe la Jocurile Olimpice 

„În acord cu miniştrii din celelalte state care au luat atitudine pe acest subiect, credem că nu este momentul să luăm în considerare deschiderea unei căi pentru atleţii ruşi şi belaruşi de a se întoarce la Jocurile Olimpice”, a declarat Novak, potrivit Digi24. 

Novac spune că această decizie drastică a fost luată în urma unei analize făcute de Ministerul Sportului împreună cu Ministerul Afacerilor Externe. 

„Decizia a fost luată după o amplă analiză, în urma unui demers în care am implicat expertiză atât din ministerul nostru, cât şi de la Ministerul Afacerilor Externe, de unde am primit şi punctul lor de vedere. Drept urmare, condamnăm războiul de agresiune împotriva Ucrainei, precum şi sprijinul oferit în acest sens. 

Noi am trimis poziţiile noastre din timp, înainte de reuniunea din 10 februarie. Am solicitat şi ca România să fie parte din scrisoarea comună, care urmează să fie semnată de reprezentanţii statelor care susţin acest demers”, a mai spus ministrul Eduard Novak. 

Ideea CIO, contestată de mai multe țări 

El a vorbit și despre sprijinul pe care România l-a acordat refugiaţilor ucraineni după ce Rusia a atacat Ucraina, prin accesul la bazele sportive din țara noastră. 

Adevărata cauză a morții lui Bogdan Socol. Doctorii au venit cu informația momentului 

„Cred că dincolo de orice speculaţii, făcute de unele persoane în spaţiul public pe marginea acestui subiect, este important să avem în vedere că sportul este un ambasador al păcii şi ne transmite înainte de toate cele mai sănătoase valori, de echitate, incluziune, olimpism, fair play şi dezvoltare pe termen lung. Totodată, Ministerul Sportului a oferit sprijin imigranţilor ucraineni care au ajuns în România, prin acces la bazele noastre sportive şi integrarea copiilor acestora în sportul de la nivel local”, a declarat Eduard Novak. 

Luna trecută, CIO a anunțat că sportivii din Rusia şi Belarus ar putea fi autorizaţi să-şi câştige locurile la Jocurile Olimpice prin intermediul calificărilor asiatice şi participarea ca sportivi neutri, fără drapele şi imnuri naţionale. Ideea a fost contestată de Ucraina, dar şi de Polonia sau ţările baltice. 

 

Sursa: Mediafax

Articolul precedentPreşedintele Organizaţiei de Femei a Partidului Popular European: În primăvară vom demara un program de mentorat pentru femei
Articolul următorMinistrul Cseke Attila despre rotativa PSD-PNL: ”Nu a fost nicio solicitare legată de faptul ca UDMR să nu continue la guvernare”