Senatorul UDMR Cseke Attila, candidat pentru funcţia de primar al municipiului Oradea, a propus, joi, în calupul celor şapte proiecte pe educaţie, înfiinţarea unor centre de excelenţă în Oradea, în limbile de predare română, maghiară şi germană.

“Aceste centre de excelenţă sunt instituţii cu personalitate juridică. Legea Educaţiei prevede această posibilitate, iar statul sprijină înfiinţarea lor. În Oradea nu avem un asemenea centru, în timp ce există în alte oraşe precum Constanţa, Braşov, Timişoara sau Cluj. Propunem aşadar să se înfiinţeze centre de excelenţă pentru copiii foarte dotaţi pe toate limbile de predare, respectiv în limba română, limba maghiară şi limba germană”, a declarat, într-o conferinţă de presă, senatorul Cseke Attila.

Acest proiect este unul din cele şapte proiecte din domeniul educaţie propuse de Cseke Attila. Acestea continuă seria celorlalte 21 de proiecte prezentate până acum, din domeniile sănătate, social şi cultură. Săptămâna viitoare, Cseke va face cunoscute proiectele sale în domeniul sport/tineret.

Candidatul UDMR a mai propus un concurs sportiv pentru copii şi organizarea de Olimpiade pentru elevii orădeni, pe individual şi echipe, în scopul dezvoltării sportului de masă.

De asemenea, el susţine acordarea de vouchere pentru elevii orădeni, de către municipalitate, care ar facilita participarea copiilor la diversele activităţi atractive organizate în cadrul săptămânii “Şcoala Altfel”, pentru intrare gratuită la muzee, spectacole de teatru, Grădina zoologică, Turnul Primăriei.

Un proiect specific dedicat comunităţii maghiare din Oradea se referă la construirea unui campus maghiar, cu cămine pentru elevii etnici, cantină şi terenuri de sport. Aceste proiect este susţinut şi de cultele maghiare din Oradea, a menţionat Cseke.

Pentru copiii care au rămas în urmă cu materia şi au de recuperat sau pentru cei cu capacitate intelectuală mai redusă, Cseke a propus ca oraşul să înfiinţeze o fundaţie care să se ocupe de aşa numitul învăţământ remedial.

Al şaselea proiect pe educaţie vizează finanţarea de către municipalitate a unor cursuri de învăţare a limbilor străine, pentru tineri şi adulţi, astfel încât în zece ani să nu existe orădean care să nu cunoască cel puţin o limbă de circulaţie internaţională.

Ultimul său proiect pe educaţie, anunţat joi, propune ca Primăria Oradea să construiască, în Munţii Apuseni, o tabără şcolară – centru multifuncţional de recreaţie – care ar funcţiona la fel de bine atât vara, cât şi iarna, în vacanţele elevilor. 

Articolul precedentDeputatul UDMR Szabo Odon: Lucrătorii transfrontalieri vor beneficia de culoare de trafic speciale în punctele de trecere a frontierei
Articolul următor100% TU DECIZI! Camelia Gavrilă, liberala ajunsă pesedistă