Președintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, susține că dacă ar fi trebuit să ia el o decizie legată de cerealele din Ucraina, ar fi oprit importul acestora pentru o perioadă determinată și spune că România nu a luat, încă, o astfel de măsură, pentru că nu s-a dorit să fie luată o hotărâre unilaterală față de Bruxelles.

Întrebat, miercuri, la Marius Tucă Show, de ce România nu a interzis importul de cereale din Ucraina, la fel cum au procedat alte țări europene, Kelemen Hunor a declarat că România este solidară cu Ucraina, dar asta nu înseamnă distrugerea intereselor României și a fermierilor români.

„Nu ne-am angajat să distrugem agricultura românească”

„Noi nu ne-am angajat nici în 2020, nici în 2021, și nici nu am trecut în programul de guvernare să distrugem agricultura românească și fermierii români. Pentru acest Guvern, prioritatea numărul 1 trebuie să fie fermierii. Dacă prin oprirea importului, pentru o perioadă temporară, putem rezolva, asta trebuie să facem.

Dacă prin sigilare, prin monitorizare putem opri, asta trebuie să facem. Eu aș fi oprit importurile pentru o perioadă. Suntem solidari cu Ucraina, dar nu vrem să distrugem interesele României și fermierilor români și UE trebuie să plătească la valoarea reală, nu 10 milioane de euro. Există discuții cu CE pentru un nou pachet. Trebuie foarte repede”, a spus liderul UDMR.

Susținere pentru propunerea lui Daea

Întrebat, în continuare, de ce România nu a interzis, totuși, importul de cereale din Ucraina, deși această măsură a fost luată de Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria, Kelemen a răspuns că, probabil, „nu a vrut România să ia o hotărâre unilaterală față de Bruxelles” deși alte state au oprit importurile și presează Bruxelles-ul, așteptând discuții.

Președintele UDMR consideră că, prin sigilarea și monitorizarea transporturilor de grâu din Ucraina care tranzitează România, așa cum a propus ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-ar opri intrarea pe piața românească a cerealelor din țara vecină.

„Dacă ar fi trebuit să iau eu decizia, aș fi oprit importurile pentru o perioadă determinată”, a precizat Kelemen Hunor.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentȘedință de Guvern | Măsuri de sprijin de urgenţă pentru producătorii agricoli din sectorul cereale, în ANALIZĂ
Articolul următorTanczos Barna: CE a închis dosarul de infringement deschis împotriva României pe tema Programului Naţional de Control al Poluării Atmosferice