Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, un act normativ prin care unitățile administrativ-teritoriale pot solicita, în cursul anului 2023, contractarea de împrumuturi, în condiții favorabile, de la Trezoreria Statului, în limita sumei de 1 miliard de lei, pentru asigurarea cofinanțării proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, inclusiv pentru finanțarea cheltuielilor neeligibile asociate proiectelor.

Modalitatea de acordare a împrumuturilor, prevăzută în proiect, soluționează unele probleme urgente ale autorităților administrației publice locale, ținând cont de faptul că, în prezent, sunt în implementare proiecte cu finanțare din fonduri europene nerambursabile care trebuie finalizate până la 31 decembrie 2023. Dorim să sprijinim unitățile administrativ-teritoriale, care au înregistrat dificultăți în continuarea acestor proiecte, ca urmare a lipsei de resurse financiare în bugetele locale. Finalizarea proiectelor va avea ca efect creșterea calității serviciilor publice pentru cetățeni. Unitățile administrativ-teritoriale care nu ar putea finaliza proiectele ar fi obligate să restituie sumele alocate, ceea ce ar putea duce inclusiv la intrarea în insolvență – a arătat ministrul Cseke Attila.

Dobânda aferentă împrumuturilor este ROBOR la 3 luni comunicată de Banca Națională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului, la care se adaugă o marjă în funcție de scadența împrumuturilor, astfel 1 punct procentual pentru scadențe de până la 3 ani, inclusiv, respectiv 1,5 puncte procentuale pentru scadențe între 3 și 5 ani, inclusiv, rata dobânzii rezultată rămâne fixă pe toată durata de derulare a împrumutului, cu posibilitatea rambursării anticipate, parțial sau integral.

Creditele contractate conform actului normativ adoptat astăzi sunt o excepție de la limita de îndatorare prevăzută prin lege, iar cu scopul de a asigura accesibilitatea la această măsură și pentru localitățile mai mici, actul normativ prevede plafoane în funcție de mărimea localităților. Astfel, consiliile județene, capitala și sectoarele ei, dar și municipiile reședință de județ vor putea contracta cel mult 7,5 milioane de lei, celelalte municipii 4 milioane, orașele 2 milioane, iar comunele 1,5 milioane de lei. 

Termenul limită de depunere la direcțiile generale regionale ale finanțelor publice/administrațiile județene ale finanțelor publice a documentelor necesare pentru a fi transmise Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale este 1 august 2023.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentPrețul pentru laptele de consum va scădea. Ce au convenit Guvernul, fermierii și supermarketurile
Articolul următorLiderul UDMR, Kelemen Hunor: Progresul este condiția dăinuirii! Un politician responsabil nu poate gândi asta altfel nici astăzi și mai ales, aici, în Transilvania