Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunţat, luni, două dintre reformele prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, respectiv Legea zonelor metropolitane şi posibilitatea formării unor consorţii administrative între mai multe unităţi administrativ teritoriale.
Cseke Attila a fost prezent, luni, la şedinţa Asociaţiei Municipiilor din România. În debutul acesteia, el a prezentat câteva proiecte avute în vedere de Ministerul Dezvoltării.
“Am repornit procesul de descentralizare, avem proiectul de lege sectorială pe domeniul tineretului şi sportului, sigur aici beneficiarii principali nu sunt municipiile din ţară, ci consiliile judeţene fiind activităţi derulate prin direcţiile judeţene de tineret şi sport, dar eu cred că este important că am reuşit să deblocăm pe un domeniu şi avem în dezbatere publică legea pe descentralizare pe tineret şi sport şi vom merge mai departe şi pe celelalte ministere pentru că descentralizarea este soluţia viabilă pentru servicii publice de calitate şi servicii publice rapide. Cred că în pandemie ne-a ajutat descentralizarea spitalelor şi faptul că decizia a putut fi la nivel local şi autorităţile locale inclusiv municipiile (…) au putut să decidă la nivel local rapid, eficient şi au putut să dea un ajutor atunci şi unde era nevoie”, a transmis Cseke Attila, citat de News.ro.
El a precizat că proiectul Codului Finanţelor Publice Locale, blocat mult timp, va fi reluat.
“Proiectul Codului Finanţelor Publice Locale care a fost mult timp blocat va fi reluat împreună cu dumneavoastră, cu specialiştii dumneavoastră, pentru că avem tot interesul să avem predictibilitate pe acest domeniu. Sunt două chestiuni care sunt prevăzute ca şi reforme în PNRR, legea zonele metropolitane care să asigure un statut şi un cadru coerent pentru dezvoltare integrată a tuturor localităţilor din aceste zone metropolitane, care să ducă şi la îmbogăţirea zonelor periurbane, lucru cerut expres de Comisia Europeană”, a explicat Ministrul Dezvoltării, conform News.ro.
O altă reformă anunţată de Cseke Attila este cea a formării unor consorţii administrative.
“Posibilitatea formării unor consorţii administrative între mai multe unităţi administrativ teritoriale, la fel o chestiune bine primită de Comisia Europeană, în care anumite tipuri de activităţi, de servicii publice din anumite UAT-uri să poată să fie exercitate şi pentru alte UAT-uri. Adică, cel mai important pentru noi este ca cetăţeanul să fie servit, serviciile publice să putem să le asigurăm şi atunci putem să avem eficienţă”, a precizat Cseke Attila.
Sursa: Realitatea Din UDMR