Ministrul Sportului, Carol Eduard Novak, a transmis miercuri, de la Oradea, un mesaj către tinerii de azi pentru o atitudine revoluţionară, dar şi către maghiarii de pretutindeni care au acelaşi sânge, acelaşi destin şi acelaşi viitor.

“Sărbătorim Ziua Maghiarilor de Pretutindeni şi mă bucur foarte mult că mă aflu azi în acest oraş, la Oradea, deoarece este un loc multicultural, multietnic. Am participat la mai multe evenimente de comemorare a eroilor. Este o zi care ne onorează în primul rând, ocazie cu care vrem să transmitem tinerilor de astăzi ca atitudinea revoluţionarilor din 1848 care au luptat pentru libertatea lor să fie transpusă şi în zilele noastre. Pentru ca tinerii să aibă curajul şi puterea de a visa, în primul rând, şi de a lupta pentru realizarea viselor lor, creându-şi viitorul. Ne aflăm aici şi pentru a transmite acest mesaj tinerilor de azi. Iar către toţi maghiarii de pretutindeni doresc să spun că indiferent unde ne aflăm în lumea aceasta, avem acelaşi sânge şi să nu uităm faptul că tradiţiile şi cultura noastră ne întăresc şi suntem pentru acelaşi destin şi acelaşi viitor,” a declarat, pentru AGERPRES, Eduard Novak.

Ministrul a fost invitat de Organizaţia judeţeană a UDMR Bihor la festivităţile dedicate zilei de 15 Martie, Ziua maghiarilor de pretutindeni, a participat marţi seară la o premiere a celor mai activi tineri din comunitate, iar miercuri la trei momente de depunere coroane de flori la mormintele unor eroi revoluţionari, inclusiv la mormântul eroului martir polonez Kazimir Rulikowski din Cimitirul Municipal Oradea şi la statuia lui Nicolae Bălcescu din parcul omonim.

Festivitatea de la statuia lui Bălcescu a avut loc împreună cu oficialităţi ale judeţului şi ale municipiului Oradea, care au depus câte o coroană de flori: Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Oradea, Clubul sportiv Crişul, UDMR, PNL şi PSD ş.a.

“Sunt 175 de ani de când Revoluţia maghiară şi-a propus şi a avut ca slogan trei lucruri foarte importante: să fie pace, libertate şi bună înţelegere. Eu cred că în lumea care ne înconjoară aceste valori ar trebui să le căutăm şi să le dobândim şi azi: să avem pace în interiorul nostru şi în comunităţile pe care le conducem, să fie libertate pentru a putea să avem creativitatea de a dezvolta o comunitate şi să fie bună înţelegere. Acestea trei sunt, în opinia mea, cele mai importante valori pe care ar trebui să le rememorăm în fiecare zi, nu doar de 15 Martie, ci şi atunci când ne întâlnim cu prietenii, cu vecinii, cu reprezentanţi ai altor comunităţi. Să fie bună înţelegere, libertate de exprimare şi pace între oameni”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, deputatul Szabo Odon.

Programul dedicat zilei de 15 Martie va continua în cursul serii, de ora 18, la statuia revoluţionarului Szacsvay Imre din Piaţa Libertăţii, cu citirea mesajelor premierilor României şi Ungariei, alocuţiuni şi depuneri de coroane.

Comemorarea de la statuia lui Szacsvay Imre va fi urmată, ca în fiecare an, de un marş festiv cu făclii din Piaţa Libertăţii pe traseul str. Iosif Vulcan – str. Republicii până la bustul poetului revoluţionar Petofi Sandor din parcul cu acelaşi nume, unde festivităţile se vor încheia la ora 20 cu depunere de coroane.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentFără vize în SUA. Proiect privind susţinerea admiterii României în programul Visa Waver, introdus în Senatul SUA
Articolul următorFestival pe pagina de FB a lui Sorin Grindeanu, după ce a șters un mesaj al Ancăi Alexandrescu! Zeci de oameni i-au cerut să răspundă