Consiliul Local al Municipiului Miercurea-Ciuc va decide joi despre bugetului oraşului pentru anul 2022. Potrivit proiectului de buget, proporţiile de anul trecut vor rămâne aceleaşi: 58% din bugetul de 276,20 milioane de lei vor fi cheltuite pentru dezvoltare. Proiectul de buget a fost prezentat în cadrul unei conferinţe de presă de către primarul Korodi Attila.

Dacă proiectul de buget va fi adoptat de către consiliul local, Miercurea-Ciuc va începe anul cu un buget orientat spre investiţii. Bugetul final de 276,20 de milioane de lei reprezintă excedentul (75 milioane de lei) şi veniturile proprii pentru acest an (201,20 milioane de lei). Faţă de anul trecut, sumele provenite din impozitul pe venit ale persoanelor fizice ar urma să crească cu 15,5% (73,12 milioane de lei), în timp ce sumele defalcate din TVA ar urma să crească cu 26% (aproximativ 15,70 milioane de lei). Există încă multe semne de întrebări la nivelul ministerului în ceea ce priveşte bursele şcolare, dar proiectul de buget prevede o sumă de 1,875 milioane de lei în acest an, faţă de 494 de mii de lei din anul trecut.

Capitolul dezvoltare reprezintă 58% din totalul bugetului: 160,11 milioane de lei. Diferenţa de 116 milioane de lei este destinat cheltuielilor curente. În ciuda unei creşteri semnificative a costurilor de funcţionare, municipalitatea a reuşit să menţină proporţia de anul trecut, municipalitatea a alocat şi atunci 42% din buget pentru funcţionare.

Sursele principale pentru capitolul de dezvoltare sunt veniturile proprii care se ridică la 75 milioane de lei, iar pe lângă acesta fondurile europene la 57,5 milioane de lei, şi sprijinul de stat la 17,20 milioane de lei, iar contribuţia locuitorilor pentru izolarea termică a blocurilor-casă se ridică la 10,37 milioane de lei.

Pentru funcţionarea sistemului educaţional, proiectul alocă 12,80 milioane de lei, iar pentru infrastructură culturală 9,6 milioane de lei (Teatrul Municipal „Csíki Játékszín”: 4,02 milioane de lei; Ansamblul Naţional Secuiesc Harghita: 3 milioane de lei; Muzeul Secuiesc al Ciucului: 2,5 milioane de lei; Editura Csíkszereda: 150.000 de lei). Cât despre sprijinirea sportului, proiectul alocă peste 5 milioane de lei pentru funcţionarea CSM-ului şi 250.000 de lei pentru funcţionarea CSS-ului.

Dacă documentul elaborat va fi adoptat, din cadrul concursurilor de proiecte municipalitatea va aloca 1,1 milioane de lei pentru cultură şi tineret, 1,8 milioane de lei pentru cluburile sportive, 1,74 milioane de lei pentru competiţii sportive şi 750.000 de lei pentru culte religioase.

Suma alocată pentru programele culturale proprii şi co-organizate este de aproape 2,8 milioane de lei.

În domeniul social, proiectul de buget prevede 1,3 milioane de lei pentru centrele de zi pentru copii, bătrâni şi persoane cu dizabilităţi, precum şi pentru îngrijirea la domiciliu şi alte servicii sociale.

Pentru întreţinerea drumurilor este alocată o sumă de 6,8 milioane de lei, iar exploatarea şi îmbunătăţirea iluminatului public va costa 2,3 milioane de lei.

Un element nou este bugetarea participativă (500.000 de lei) şi 240.000 de lei pentru susţinerea salvamontiştilor.

În ceea ce priveşte principalele investiţii, anul acesta se va pune accent pe implementarea proiectelor din planul de mobilitate durabilă urbană (reconstrucţia pasajului peste calea ferată, construirea autogării şi a depoului, achiziţionarea de autobuze, renovarea străzii Harghita), dar şi finalizarea celor două săli de sport şcolare aflate în construcţie, renovarea parcării din Piaţa Gál Sándor, continuarea izolării termice a blocurilor, construcţia sistemelor de alimentare cu apă în Ciba şi Szécseny, construcţia centrului de criză, diversele achiziţii de terenuri, respectiv pregătirea pentru programul Anghel Saligny.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentApel către covăsneni să doneze produse de igienă personală pentru femeile nevoiaşe
Articolul următorCând va fi gata primul mini-reactor nuclear din România, construit cu SUA – Anunțul lui Nicolae Ciucă