Senatorul UDMR Cseke Attila, candidat pentru funcţia de primar al municipiului Oradea, şi-a prezentat joi cele şapte proiecte din domeniul social şi al cultelor, unul vizând construirea mai multor creşe în Oradea, informează Agerpres.

El a precizat că există o iniţiativă legislativă a UDMR prin care sistemul creşelor să treacă din sistemul social de stat în sistemul public de învăţământ, cu finanţare de la buget prin Ministerul Educaţiei.

“Practic, finanţarea tuturor creşelor din ţară să treacă la bugetul de stat şi funcţionarea lor, inclusiv a celor private, care – dacă se acreditează – pot intra în acest sistem, va putea fi asigurată. Problema este că s-a prorogat, acum în al doilea an, anul trecut trebuia să intre în vigoare, şi nu s-a dat actul normativ privind standardul pe copil, adică suma plătită de stat pe un copil înscris la creşă. Astfel sistemul nu poate să treacă la finanţare de la bugetul de stat”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Cseke Attila.

Un alt proiect social al său vizează susţinerea financiară a îngrijirii bolnavului la domiciliu. Cseke a menţionat că, pe de o parte, omul bolnav, mai în vârstă sau după o intervenţie medicală, se recuperează mult mai uşor acasă, în locuinţa proprie, în sânul familiei, iar pe de altă parte, această îngrijire o efectuează asociaţii acreditate, mai ales cele ale unităţilor de cult.

“Pe partea medicală, CAS Bihor finanţează sub 10 lei/persoană/zi, iar pe partea socială, DASO finanţează sub un leu/persoană/zi. Nu ajunge nici pentru combustibil ca să te duci la casa omului. Finanţarea mică a sistemului şi lipsa personalului determină subdimensionarea serviciului social, de aceea propunem creşterea finanţării serviciului, mai ales că această activitate degrevează sistemul medical”, a spus Cseke Attila.

El a mai propus construirea mai multor cămine pentru persoane vârstnice, în Oradea, fiindcă este de datoria oraşului să aibă grijă de oamenii din generaţia a treia care au nevoie de asemenea servicii.

“În judeţ sunt comune cu capacităţi financiare mult mai reduse decât municipiul Oradea şi care şi-au asumat un asemenea proiect: în Borş, la Santăul Mare şi mai ales în satul Petreu (comuna Abrămuţ) şi Tinca”, a spus Cseke.

Candidatul la primărie ar mai propune refacerea Drumului Crucii, un spaţiu de pietate ce a existat pe actualul Deal Ciuperca, folosit de Biserica greco-catolică în Vinerea Mare. Construirea celor 14 staţionări pe Drumul Crucii ar aduce oraşului, afirmă Cseke, refacerea unui loc desfiinţat de către comunişti, un loc de reculegere spirituală şi de manifestări religioase, fiind şi un obiectiv turistico-religios al oraşului.

Finanţarea serviciului privind cantina socială, în condiţiile în care tot mai mulţi sărmani apelează la acest serviciu, iar pe timpul iernii solicitările cresc vertiginos este un alt proiect social. Deşi Direcţia de Asistenţă Socială Oradea susţine această activitate pentru un anumit număr de persoane, acţiunea este susţinută, în mare parte, prin contribuţia unor ONG-uri din ţară şi străinătate.

“Nu e normal ca, de ani buni, această activitate să fie finanţată aproape în totalitate de către ONG-uri din străinătate. Modelul din Occident este acesta: statul şi autoritatea locală finanţează în totalitate serviciul social desfăşurat de ONG-uri”, a subliniat Cseke.

Proiectul pentru incluziunea comunităţii rome prevede constituirea şi funcţionarea unui “Centru pentru început sigur” pentru copiii romi de până la 7 ani, pentru a le oferi un climat familial în care să înveţe noţiuni de igienă, să asculte poveşti, să deseneze, să facă diverse creaţii artizanale şi să practice diferite sporturi, jocuri de echipă.

“Dacă nu vrem să conştientizăm o problemă, nu înseamnă că ea nu există şi că se rezolvă de la sine. Trebuie să ne gândim la incluziunea lor şi vârsta copilăriei este potrivită pentru a forma adulţi responsabili”, a declarat Cseke.

Dezvoltarea unor programe sociale pentru persoane cu handicap ar presupune, în viziunea lui Cseke, tot după model occidental, înfiinţarea unei Case tip Respiro – cu 10 locuri, cu cazare, masă şi activităţi pentru persoane adulte cu handicap, pentru maxim 30 de zile/an, timp în care părinţii, rudele se pot odihni, pot desfăşura alte activităţi, îşi pot face concediul. Tot aici s-ar preta înfiinţarea unui atelier protejat, în care pot fi angajaţi persoane adulte cu handicap, sub îndrumarea unui şef de atelier şi pot confecţiona ornamente, textile, creaţie artizanală, iar vara pot îngriji parcuri.

Referitor la creşe, Cseke a vorbit despre nevoia de dezvoltare a sistemului antepreşcolar, numărul locurilor oferite, atât la stat cât şi în privat, fiind insuficient pentru solicitările familiilor.

“Oradea trebuie să construiască noi creşe, deoarece există solicitări multiple. Un sistem antepreşcolar care satisface toate solicitările acordă şansa tinerilor părinţi de a se întoarce la muncă, creşte natalitatea, dacă viitorii părinţi ştiu că vor fi locuri suficiente în creşe după naşterea copiilor, iar părintele nu trebuie să aleagă între a avea copii şi cariera profesională”, a subliniat Cseke.

În final, el a menţionat că toate aceste proiecte sunt necesare pentru a aduce echilibru în domeniul social din Oradea.

Sloganul său de campanie este “Echilibru sănătos”.

De vineri, Cseke Attila va prezenta, în fiecare zi, online, timp de o săptămână, proiecte în domeniul culturii, pe care le va rezuma joi, în altă conferinţă de presă. Primele şapte proiecte au fost din domeniul sănătăţii, urmate de cele din domenul social şi al cultelor. Cseke a promis că, în fiecare zi, până la alegeri, va prezenta câte un proiect, 50 în total, pe şapte domenii. 

Articolul precedentPéter Ferenc candidează din partea UDMR pentru un nou mandat la conducerea Consiliului Județean Mureș
Articolul următorVIDEO Dezvăluirile procurorului “Portocală”, episodul 4: Cum s-a pus la cale distrugerea Justiției