Preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, Biro Rozalia (UDMR), a anunţat miercuri că va participa, în perioada 6 – 8 septembrie, la lucrările celui de al 31-lea Forum Economic de la Karpacz, Polonia, “binevenit pentru îmbunătăţirea situaţiei geo-politice actuale”, unde va susţine o prezentare în cadrul panelului “Consecinţele pe termen scurt şi lung ale războiului din Ucraina”.

“Scopul acestui forum este binevenit, de a avea o viziune mai clară în ce priveşte poziţia, părerile şi percepţiile ţărilor din centrul Europei asupra consecinţelor războiului, respectiv asupra căilor ce trebuie urmate pentru îmbunătăţirea situaţiei geo-politice actuale. Altfel decât la masa tratativelor nu este posibil să termini un război precum acesta cu care ne confruntăm în Ucraina,” a declarat, în conferinţă de presă, Biro Rozalia.

În cadrul ediţiei din acest an vor fi organizate peste trei sute de evenimente, dezbateri şi prezentări cu participarea a peste 4.000 de invitaţi. Tematicile vor fi cuprinzătoare şi se vor concentra pe probleme economice, politice, de securitate, energie şi politică internaţională, mai ales situaţia din Ucraina.

Deputata va participa şi la o întâlnire a preşedinţilor Comisiilor de politică externă, unde principala propunere ce va fi analizată se referă la necesitatea unui alt set de sancţiuni împotriva Rusiei, dar şi la efectele sancţiunilor aplicate până în prezent, atât asupra Rusiei, cât şi asupra Uniunii Europene.

“Este un adevăr incontestabil că acest război şi-a pus o amprentă aparte, specifică, asupra tot ce înseamnă evenimente politice, economice, din întreaga lume, şi pentru a găsi soluţii cât mai acceptabile pentru ameliorarea efectelor războiului, pe de o parte, şi de a găsi căile de dialog – în primul rând, diplomatic – de a ieşi din această situaţie de criză, forumul are o importanţă mai mare ca oricând în cele 30 de ediţii precedente”, a subliniat Biro Rozalia.

Ea a mai menţionat că un astfel de forum este oportun pentru că, fie se recunoaşte sau, există diferenţe foarte clare în ceea ce priveşte priorităţile ţărilor din centrul şi estul Europei, respectiv ale celor din vestul Europei.

“Pentru a putea asigura un echilibru la nivelul Uniunii Europene este necesar un dialog permanent în regiunea central-estică a Europei, între ţările de aici care sunt membre al UE, dar şi cu ţările vecine, adică cele din flancul estic, din Balcanii de vest,” a afirmat deputata.

Forumul economic de la Karpacz, corespunzător Davos-ului pentru ţările din centrul şi estul Europei, a fost iniţiat de actualul preşedinte al Comisiei de politică externă al Seim-ului din Polonia, Marek Kuchcinski, şi care a iniţiat şi conceptul de ţări ale Munţilor Carpaţi, susţinând promovarea valorilor, tradiţiilor şi a zonelor lor turistice. 

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentA murit Mihail Gorbaciov, ultimul președinte al URSS, înaintea căderii Cortinii de Fier
Articolul următorDouă creşe construite în Râmnic cu bani din PNRR. Primarul Mircia Gutău a semnat contractul în prezența Primului Ministru