Președintele partidului UDMR a analizat vineri, la Cluj Napoca, discursul lui Viktor Orbán din Tușnad. Potrivit lui Hunor Kelemen, Ministerul român de Externe știa exact că premierul ungar nu va lăsa fără răspuns acele cerințe de delimitare. El a precizat că întrevederea dintre președintele României și premierul ungar a avut loc într-o atmosferă bună, transmite Index.hu

„Cred că cei de la Ministerul român de Externe puteau să-și dea seama exact care va fi reacția lui Orbán, pentru că sunt profesioniști. Dacă ei trimit un astfel de demers, premierul ungar nu-l va lăsa să treacă fără un răspuns. Eu nu aș lăsa să treacă fără să răspund. Acest lucru nu se poate face. Nu s-a mai întâmplat niciodată ca ei să îți spună despre ce să vorbești.

Președintele UDMR a luat apărarea discursului lui Viktor Orbán din acest an din Tușnad, adăugând că nu crede că ironiile lui Orbán la adresa demersurilor ministrului de Externe vor lăsa urme adânci în relațiile diplomatice româno-ungare, transmite Transtelex.

Acesta este începutul unei frumoase prietenii

După cum relatează Index, Viktor Orbán a scris într-o postare pe Facebook după întâlnirea cu șeful statului român la București că „Acesta este începutul unei frumoase prietenii”. La întâlnire a participat și Hunor Kelemen, care a declarat că nu poate comenta întâlnirea Orbán-Ciolacu.

El a spus, însă, că este important că întâlnirea de o oră și jumătate dintre premierii român și ungar a avut loc. El a mai precizat că a fost important ca cei doi oficiali să aibă un schimb de opinii.

Potrivit președintelui UDMR, motivul pentru care au trecut atât de mult de la ultima întrevedere a fost faptul că premierul ungar nu a fost invitat la București. În opinia sa, Marcel Ciolacu a fost curajos și a avut dreptate să îl invite pe Orban în capitala României, iar premierul ungar a avut și el dreptate să accepte invitația.

Nu este nimic în neregulă cu ironia dâmbovițenilor

Hunor Kelemen a declarat că, ironizând diplomația română, premierul ungar a spus, la Tușnad, că a primit o scrisoare oficială de la Ministerul de Externe de la București care încerca să-i spună despre ce poate și ce nu poate vorbi.

Printre subiectele care trebuiau evitate se număra inexistența unităților administrativ-teritoriale românești, despre care premierul a spus că ar putea face referire la Transilvania și Ținutul Secuiesc, adăugând că „nu am susținut niciodată că acestea ar fi unități administrative românești”.

Cuvintele sale au fost întâmpinate cu aplauze din partea publicului, în timp ce Orban a  vorbit într-un mod în care toată lumea a înțeles aluziile: „Ținutul Secuiesc nu este România!”. Implicația a fost înțeleasă de presa și politica românească.

În opinia președintelui UDMR, discursul premierului ungar de la Tușnad poate fi împărțit în două părți. Prima parte a fost ridiculizarea de către Orbán a demersului Ministerului de Externe prin care i s-a spus despre ce poate vorbi în România.

Kelemen a declarat că nu a găsit nimic greșit în tonul ironic al premierului ungar.

El a spus că nu a existat „nicio problemă deosebită” cu a doua parte a discursului lui Orbán, deoarece nu era vorba despre România. „A fost o viziune asupra modului în care va arăta echilibrul de putere în politica mondială peste câțiva ani. Poți să fii de acord cu ea, poți să nu fii de acord cu ea. Eu nu pot să comentez decât să spun că este o analiză mai bună, diferită, o altă viziune cu argumente mai bune”, a declarat politicianul pentru Transtelex.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentMonica Macovei, inculpată în dosarul accidentării motociclistului. Fostul ministru al Justiției, acuzat de vătămare corporală din culpă
Articolul următorAlegeri 2024. Miron Mitrea: “Marcel Ciolacu o va pune pe Gabriela Firea la Primăria Capitalei”. CIFRELE FABULOASE care dovedesc potențialul