Ministerul Sportului a prezentat proiectul documentului strategic în cadrul unui eveniment desfășurat în Municipiul Galați. Strategia a fost elaborată împreună cu reprezentanți ai Universității Babeș-Bolyai, în urma consultărilor cu peste 445 de reprezentanți din 375 de entități centrale și locale. În urma lansării de la București, la nivel national, Ministrul Sportului a prezentat proiectul în mai multe județe din țară.

Ministrul Sportului Eduard Novak a prezentat, joi, 24 noiembrie, „Strategia Națională pentru Sport”, într-o conferință organizată la Instituția Prefectului din județul Galați. Proiectul, aflat în dezbatere publică, propune implicarea tuturor decidenților, inclusiv de la nivel local, pentru a construi proiecte și infrastructură sportivă pentru înalta performanță.

În vizita de lucru din județul Galați, ministrul Sportului a avut întâlniri cu prefectul Gabriel-Aurelian Panaitescu, primarul Ionuț Pucheanu și alți reprezentanți ai Consiliului Județean și din sportul local, dar și cu președintele UDMR Galați, Székely Levente.

Alături de Silvia Stroescu, fostă sportivă de performanță, campioană olimpică, mondială și europeană la gimnastică artistică, Ministrul Sportului a discutat despre viitorul sportului și cu legenda fotbalului românesc Dorinel Munteanu, antrenor al echipei locale de fotbal.

La pationarul Artificial Dunărea, au avut loc antrenamente cu echipele de juniori, unde sunt integrați și copii ucraineni, refugiați în România ca urmare a războiului din țara vecină – un proiect pilot derulat la nivel local.

 “Am văzut un interes deosebit pentru proiectul nostru strategic la Galați, un județ care a dat nume mari în sportul românesc. Am avut discuții foarte aplicate cu autoritățile locale, dar și cu ambasadori ai sportului românesc, precum Dorinel Munteanu. Vor fi demarate proiecte importante în această zonă și cred că dacă implementăm viziunea propusă în Strategie, Galațiul va ajunge la performanțe deosebite. Vizitele în teritoriu mi-au arătat că în multe comunități locale există dorința de a dezvolta sportul, pe toate cele trei paliere propuse de noi, respectiv comunitar, școlar și de performanță, iar noi oferim exact cadrul de care ele au nevoie. Împreună cu decidenții de la nivel local putem dezvolta infrastructura sportivă necesară și proiecte care să ducă la înalta performanță”, a declarat Eduard Novak, Ministrul Sportului.

Printre cele 70 de Obiective Strategice pentru Sportul din România, care trebuie implementate în decurs de 10 ani, menționăm:

  • Prioritizarea sporturilor olimpice de tradiție, care au adus performanțe României
  • Crearea unui sistem sportiv piramidal transparent, predictibil, axat în special pe aceste sporturi prioritare
  • Descentralizarea structurilor și bazelor sportive din structurile de stat
  • Finanțarea federațiilor prioritare în baza unor strategii pe termen lung, cu obiective finale la Jocuri Olimpice și Paralimpice, dar și cu obiective intermediare
  • Crerea unui sistem în care sportivii de perfomanță să se poată antrena în cele mai bune conditii, cu accent pe conceptul de pregătire centralizată controlată, construit în jurul unor centre regionale de excelență sau olimpice (6 de vara și 3 de iarnă), care vor putea funcționa pentru sporturile prioritare si voi fi independente.
  • Strategia de infrastructură, care să se axeze tot pe ideea dezvoltării sporturilor prioritare
  • Investiții prin programe guvernamentale pentru crearea de noi activități, pentru a da viață bazelor sportive
  • Elaborarea sistemul de specializare a antrenorilor, ca parte integrantă în Legea Sportului
  • Noua Lege a Sportului, care să vină în sprijinul dezvoltării sporturilor și să asigure stabilitate
  • Crearea unui sistem în care foștii sportivi de performanță să aibă prioritate la reîntoarcerea în sistemul sportiv.

Cei trei piloni, în jurul cărora a fost construită Strategia Națională pentru Sport sunt: sportul comunitar (de masă), sportul în educație și sportul de performanță.

Proiectul strategic propune mai multe sporturi prioritare de interes național, precum: canotaj, judo, tenis de masă, lupte, natație și pentatlon modern, scrimă, ciclism, box, kaiac-canoe, atletism, gimnastică (individuale); fotbal, baschet, handbal, rugby, volei, polo, hochei pe gheață, oină (de echipă).

Demersul vizează și adoptarea unui Pact Național pentru Sport, sub egida unei coaliții politice și instituționale ample, care să recunoască rolul major al sportului la nivel național și obiectivele strategice care trebuie urmărite dincolo de schimbările electorale și politice.

Până la momentul adoptării prin hotărâre de Guvern, Strategia Națională pentru Sport mai poate primi amendamente și propuneri.

ImagineImagine

 

Sursa: Realitatea de Galati

Articolul precedentUDMR nu se asociază cu demersul Consiliului Naţional Secuiesc în privința Schengen. Reacția ministrului Cseke Attila
Articolul următorȘeful NATO, vizită oficială în România