Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila (UDMR), consideră că „se dă o semnificaţie mult prea importantă” solicitării Consiliului Naţional Secuiesc ca ministerelor de Externe din statele Schengen să se informeze privind situaţia drepturilor fundamentale ale omului, inclusiv a drepturilor minorităţilor, în România, înaintea unei decizii privind admiterea ţării noastre, informează News.ro. ”UDMR a afirmat întotdeauna că din 2011 România îndeplineşte condiţiile tehnice, care sunt singurele condiţii impuse de Uniunea Europeană pentru accesul în Spaţiul Schengen al României şi că, aceste criterii tehnice odată îndeplinite, România trebuie să fie primită în Spaţiul Schengen. Orice alte tipuri de comentarii legat de acest subiect, din punctul nostru de vedere, sunt irelevante”, arată el.

Cseke a afirmat, miercuri seară, răspunzând unei întrebări, că nu a văzut comunicatul Consiliului Naţional Secuiesc.

”Pot să vă spun punctul de vedere oficial exprimat de UDMR, care nu e de astăzi, de săptămânile trecute, ci din anii anteriori. UDMR a afirmat întotdeauna că din 2011 România îndeplineşte condiţiile tehnice, care sunt singurele condiţii impuse de Uniunea Europeană pentru accesul în Spaţiul Schengen al României şi că, aceste criterii tehnice odată îndeplinite, România trebuie să fie primită în Spaţiul Schengen. Orice alte tipuri de comentarii legat de acest subiect, din punctul nostru de vedere, sunt irelevante. UDMR a susţinut întotdeauna în toate forurile posibile, interne şi internaţionale, necesitarea accederii României în Spaţiul Schengen şi va susţine şi în următoarea perioadă, cu toate forţele de care dispune”, a explicat el.

Răspunzând unei alte întrebări, el a arătat că nu este o divergenţă de opinii şi nu este nimic de negociat. „Atâta timp cât de 11 ani afirmăm clar, categoric, că România îndeplineşte condiţiile tehnice pentru a fi membru în Spaţiul Schengen. Nu avem ce să explicăm la nimeni, este un punct de vedere oficial UDMR de 11 ani. Nu s-a schimbat în niciun moment de 11 ani, aşa cum nu se schimbă nici în ultima săptămână”, a precizat Cseke Attila.

Întrebat dacă astfel de opinii fac bine în acest moment, Cseke a replicat: ”Eu cred că se dă o semnificaţie mult prea importantă acelui comunicat pe care nu l-am citit, nu ştiu ce conţine, eu pot să vă spun punctul de vedere al UDMR care nu s-a schimbatr de 11 ani. Dl. preşedinte Kelemen Hunor cred că chiar ieri a reafirmat acest sprijin categoric al UDMR şi a cerut ca, odată îndeplinite criteriile tehnice ,România să fie primită în Spaţiul Schengen”.

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) a cerut ministerelor de Externe ale statelor membre ale spaţiului Schengen să solicite informaţii de la liderii bisericilor maghiare şi organizaţiilor reprezentative ale maghiarilor din România cu privire la situaţia drepturilor fundamentale ale omului, inclusiv a drepturilor minorităţilor, în România, înainte de a lua o decizie privind admiterea României în spaţiul Schengen, relatează MTI.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentLiderul UDMR: „Poziţia mea a fost întotdeauna că aderarea României la Schengen nu trebuie să fie legată de criterii politice”
Articolul următorMinistrul Eduard Novak, în județul Galați: Alături de decidenții locali putem construi infrastructură și programe pentru înalta performanță