Statul dă bani pentru a ține urșii la distanță. Sumele oferite pentru montarea de garduri electrice încep de la 15.000 de lei pentru persoane fizice și ajung până la 500.000 pentru persoanele juridice sau chiar un milion pentru instituțiile publice. Este declaraţia ministrului Mediului, Tanczos Barna.

“Avem un buget de peste 70 de milioane de lei pentru finanţarea acestor garduri electrice. Beneficiari pot fi persoane fizice, juridice, primării, instituții ale statului care vor, prin aceste măsuri, să reducă numărul de conflicte cu un urs și închidem programul la o suprasolicitare de 50%, adică undeva la 100 de milioane. Se face evaluarea, se fac contractările. Am ţinut neapărat să deschidem acest program în aprilie pentru a mai prinde sezonul 2023, perioada în care încep atacurile de urşi şi încep problemele în zona culturilor agricole. Sper ca Administraţia Fondului pentru Mediu să deruleze foarte repede evaluarea şi contractarea şi după aceea să poată cumpăra fermierii gardurile”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Ministrul Mediului a anunțat că aproximativ 700 de solicitări au fost înregistrare în primele 24 de ore de la lansare.

”18 milioane de lei s-au solicitat în primele 2 zile şi undeva la 700 de solicitări depuse. Deci, interesul este mare. 15.000 de lei este sprijinul pentru persoane fizice, 500.000 pentru ferme – persoane juridice şi un milion de lei pentru instituţii publice”, a explicat Tanczos Barna.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentMircea Geoană, întrebat când se va sfârşi războiul din Ucraina: Nici măcar NATO nu poate să dea un răspuns precis
Articolul următorGiurgiu. Peste 35 de tone de deşeuri din plastic încărcate din Grecia, oprite la frontieră